USA naftaekspordikeelu kaotamiseni võib kuluda aastaid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine.
Nafta pumpamine. Foto: SCANPIX

Peaaegu 40 aastat kehtinud USA naftaekspordikeelu kaotamiseni võib poliitilise vastuseisu tõttu kuluda veel aastaid, arvavad analüütikud.

Ekspordikeelu kaotamise oponendid eesotsas mitme prominentse demokraadist senaatoriga väitsid eile, et keelu kaotamine toob kasu naftakompaniidele ja kergitab bensiini hinda, kirjutab Bloomberg.

Massachusettsi osariigi demokraadist senaator Edward Markey ütles, et USA naftaeksport on kahjulik Ameerika tarbijatele ja äridele ning mängib kätte kaardid Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioonile - 12 riigist koosnevale grupile, kes kollektiivselt mõjutavad nafta hinda. Markey lubas oma teates peagi esitada raporti, kus käsitletakse naftaekspordi mõju riigi majandusele ja tarbijatele.

Alaska osariigi vabariiklasest senaator, Senati energeetikakomisjoni juht Lisa Murkowski korraldas koos Ameerika naftainstituudiga ürituse, mille eesmärgiks oli survestada USA energeetikaministrit Ernest Monizi vaatama üle USA naftapoliitikat, sest järgmisel aastal möödub USA ilmselt nafta tootmisel Saudi Araabiast ja Venemaast ning saab ise suurimaks tootjaks.

Murkowski sõnul on president Barack Obamal õigus piirangud lõpetada juba praegu ning ta on valmis esitama seaduseelnõu olukorra muutuseks, juhul kui president seda ei tee. Ta tunnistas, et novembris toimuvad Kongressi valimised võiva saada ekspordikeelu päevakorda võtmisele takistuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles