Lõputu porihooaeg nullib töötuju? Ideed, kuidas sellest olukorrast üle saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik inimesi kipub kontorilaua taga lõunat süües toiduga liialdama.
Enamik inimesi kipub kontorilaua taga lõunat süües toiduga liialdama. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed kannatavad praeguse porihooajatõttu nn sügismasenduse all, mis tähendab, et sa võid tunda end tavapärasest väsinumana, olla väheaktiivsem ja sul on keeruline end tööd tegema sundida. Juhtimiskoolitajad annavad Forbesis nõu, kuidas neist negatiivsetest tunnetest üle olla.

«Inimesed kannatavad talvekuudel produktiivsuse languse all mitmel põhjusel,» ütleb koolitaja Casey Moore. «Jaanuaris võib seal olla pühadejärgne minnalaskmise meeleolu. Samuti viibivad inimesed talvekuudel rohkem siseruumides, mis aga aitab kaasa kergemale haigestumisele. Osad tunnevad juba, et on oma uue aasta lubadusi murdnud ning masenduvad sellepärast. Inimesed, kes kannatavad sesoonse depressiooni (rahvakeeli sügismasendus) all, tunnevad end aga eriti jõuetuna.“

Üldine soovitus on mitte taolise tujutu oleku korral nukrutsema jääda, vaid otsida tegevust. Siin on veel mõned nõuanded, mida ette võtta:

Liiguta ennast. Regulaarne trenni tegemine on väga oluline ning eriti hea on seda teha õues. Liikumine aitab vähendada stressi ja parandab und.

Alusta oma aastat uuesti. Kui sulle tundub, et oled oma uusaastalubadustega juba praeguseks läbi kukkunud, siis alusta kohe aastat uuesti. Keskendu vaid ühele-kahele muudatusele.

Veeda aega väljas. Isegi 10 minutit väljas päikese käes viibimist parandab su enesetunnet. Päike näitab end küll harva, kuid seda enam kasuta iga selline võimalus ära. 

Hoia oma töökoht soe. Töö ei edene, kui pead töötama ebamugavalt jahedas kontoris.

Toitu tervislikult. Jälgi, mida sa suhu pistad. Masenduse korral kipuvad inimesed liigselt maiustama ja süsivesikutega liialdama, kuid nende tarbimine ei muuda sind erksamaks, vaid vastupidi. Rääkimata sellest, et kaal hakkab kasvama. Kui tahad end värskendada, võta hoopis tass rohelist teed.

Sea endale eesmärgid. Talvine aeg on ideaalne uutele projektidele keskendumiseks. Isegi kui tunned end loiu ja jõuetuna, võta kasvõi vabatahtlikuna endale uusi põnevaid ülesandeid. Tõenäoliselt märkab sellist initsiatiivi ka sinu ülemus.

Tee kevadine suurpuhastus juba praegu ära. Üldiselt inimesed ootavad esimeste kevadilmadeni, et siis kevadise suurpuhastusega alustada, kuid miks mitte teha seda kohe? Nagunii viibid praegu rohkem siseruumides ning tee seda kohe. Tunned ennast palju stressivabamalt, kui oled üleliigsed asjad ära visanud.

Püsi tervena. Talvekuudel haigestuvad inimesed kergemini, kuid seda tasuks iga hinna eest vältida. Tõsi, võib tunduda keeruline püsida tervena, kui kõik teised ümberringi on tõbised, kuid alusta lihtsatest asjadest nagu tihedast käte pesemisest, vitamiinide võtmisest jne.

Tee minipuhkusi. Väikesed tööpausid on üks paremaid viise, kuidas oma töövõimet suurendada. Seda eriti talvel. Sestap kasuta ära iga võimalus puhkamiseks ja rutiinist väljumiseks.

Jälgi ilmateadet. Ilma pärast tööle hilinemine tekitab asjatut stressi ja pingeid, sellepärast jälgi alati, millist ilma ennustatakse ning jäta vajadusel endale rohkem aega tööle jõudmiseks.

Ole sotsiaalne. Väldi olukorda, kus nosid lõunat süüa töölaua taga, samal ajal teise käega arvutis klõbistades. Selle asemel kutsu töökaaslased selle asemel kohvikusse lõunatama, sest teiste inimestega suhtlemine muudab üldjuhul rõõmsamaks ja mida rõõmsam oled, seda enam töö käes lendab.

Jää mõnikord kauemaks. Kui väljas on nagunii pime ja porine, ei tundu mõte ületundidest eriti hirmutav. Tee siis neid mõnikord. Rääkimata sellest, et avaldad nii oma usinusega ülemusele muljet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles