Uuring: mida rumalam inimene, seda kõrgemaks oma võimeid hindab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebakompetentsuse tasemele jõudnud inimesed ei oska ise oma mitte hakkamasaamisele hinnangut anda. Pilt on illustratiivne.
Ebakompetentsuse tasemele jõudnud inimesed ei oska ise oma mitte hakkamasaamisele hinnangut anda. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Sellise järelduseni jõudis Thomas Schlösseri juhtimisel tegutsenud teadlaste rühm Kölni ülikoolis tehtud teadusuuringus, vahendab HBR. Teadlased leidsid, et mida nõrgemaid tulemusi näitasid inimesed üle interneti tehtud loogikatestis, seda kõrgemaks nad ise oma saavutusi hindasid.

Näiteks arvasid testis osalejad, kes ei saanud ühtegi õiget vastust, et neil läks kümnest küsimusest seitse vastust «pihta». See katse näitab, et inimesed ei tunnista oma ebakompetentsust ning kui neil puudub oskus midagi teha, siis ei oska nad ka hinnata oma tulemuslikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles