Värsked märgid: Prantsusmaa on Euroopa uus haige mees

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa majandus libiseb allamäge edasi.
Prantsusmaa majandus libiseb allamäge edasi. Foto: SCANPIX

Sel ajal kui Euroopa majanduse taastumine tasapisi vedu võtab, libiseb Prantsusmaa allamäge tagasi.

Nagu näitavad Markiti värske raport ja teised äriaktiivsuse indikaatorid, kuivas Prantsuse teenustesektor detsembris tempokalt kokku, püstitades poole aasta madalusrekordi. Järsult kukkus detsembris ka Prantsuse tootmisaktiivsus, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Need näitajad, koos kasvava töötusmääraga, osutavad võimalusele, et Prantsusmaa «libises lõppenud aastal tagasi majanduslangusse», ütles Markiti peaanalüütik Chris Williamson.

Markiti ülevaateid, mis on peamiselt tuntud kui PMI ehk ostujuhtide indeks (Purchasing Managers’ Index), peetakse üheks usaldusväärseimaks majandusaktiivsuse prognoosimise abimeheks, kuna neid koostades võetakse arvesse ettevõtetelt kogutud andmeid tellimuste, ostuplaanide ja töötajate arvu kohta.

Prantsusmaa on Euroopa nelja suurmajanduse seas ainuke, kus ettevõtete toodang ja uued tellimused Markiti andmetel languses on.

«Prantsusmaa torkab nüüd silma kui Euroopa haige mees, sest nii paljud teised riigid on edasi liikunud,» ütles Bloombergile Londoni Berenbergi panga vanemanalüütik Holger Schmieding.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles