Urmas Klaas: tuumajaam annab hea hinnaga elektri

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Klaas
Urmas Klaas Foto: Pm

Õige pea peaks avalikkuse ette jõudma tuumaenergia seadus, mis seab tuumajaama ehitamise raamid. Riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas märkis, et tuumajaam tagab Eestile energeetilise julgeoleku.



Enne kui vastata teie kolmele küsimusele, tahan öelda, et kõige tähtsam on võimekus pakkuda ka tulevikus Eesti inimestele hea hinnaga elektrit ning tagada Eesti energeetiline julgeolek ja energeetiline sõltumatus. Olen kindel, et neid eesmärke aitab täita just Eesti oma tuumaenergeetika.

Kas tulevikus tohib püstitada Eestisse teise põlvkonna reaktoreid?

Reaktorite jäiga põlvkondadesse klassifitseerimise taga on tihtipeale reaktoritootjate lobitöö ning oleksin siin ettevaatlik, et millisesse põlvkonda mingi reaktor kuulub. Üldistades aga ei peaks Eesti tegema oma panuseid teise põlvkonna reaktoritele, sest see on minevik.

Kindlasti võiksime vaadata 2+ põlvkonna poole ja sealt edasi. Praegu on räägitud juba tulevikus tulevatest neljanda põlvkonna reaktoritest, kuid olemata detailideni kursis, on minu jaoks siin põhiline teema ohutus.

Kas Eesti peaks lubama tuumajäätmeid riigist välja viia?

Keskmiselt läheb 50 aastat, kui jõuame lõppladustamise teema juurde. Maailmapraktikas on näiteid nii jäätmete väljaviimise kui ka ladustamise kohta, näiteks naaberriik Soome. Oluline on siin õppida tuumakogemustega riikide praktikast ja teha keskkonnaohutuse seisukohalt õige otsus.

Kas tuumaelektrit võib eksportida?

2013. aastast on Eesti elektriturg täielikult avatud ja meil peab olema piisav ülekandevõimekus, et eksportida elektrit, sealhulgas tuumaelektrit. Tuumaelektri eksport mõjub hästi Eesti väliskaubanduse bilansile. Meie konkurentsieelis on madalad kapitalikulud, stabiilne poliitiline olukord, samas järgime kõrgeid keskkonna­standardeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles