Investorid on Tai majandusele ustavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai valitsusvastased meeleavaldajad peaministrit solvava portree kõrval seismas.
Tai valitsusvastased meeleavaldajad peaministrit solvava portree kõrval seismas. Foto: AP / Scanpix

Bangkoki tulevahetuste, granaadipahatuste ja börsihoone põlengu taustal võiks arvata, et Tai on küll viimane koht, kuhu oma raha investeerida.

Kummatigi ei ole rahutused, mille käigus enam kui 50 inimest surma ja ligikaudu 1600 haavata on saanud, finantsturgusid praktiliselt puudutanud.

Investorite hinnangul ei kujuta verised meeleavaldused, mis enamjaolt leiavad aset Bangkoki kompaktses kesklinnas, endast Tai majanduse stabiilsusele tõsist õhtu.

Ning kuna Tai on Aasia kiire majanduskasvuga riikidest kõige avatum ja investorisõbralikum, ei ole neil erilist soovi sealt lahkuda. Näitena Tai majanduskliimast võib tuua tõsiasja, et valitsus tõstis viimaste kuudega 2010. aasta SKT kasvuprognoosi 3,3-5,3 protsendi vahemikust 4,3-5,8 protsendi tasandile.

Standard Chartered Bank ütles, et Tai rahaühik baht on «poliitiliste rahutuste keeristes märkimisväärselt stabiilne», kuna turg oli rahutustega juba ette arvestanud ning majandus seisab «suhteliselt kindlatel alustaladel», pidades silmas Tai suuri välisvaluuta reserve, arvestatavat jooksevkonto ülejääki ja majanduskasvu.

Rahandusminister Korn Chatikavanij ütles mai alguses, et tänavuseks majanduskasvuks ametlikult prognoositud 4,5 protsenti saavutatakse rahutuste kiuste. See võis samas olla liiga optimistlik hinnang, kuna ametnikud ütlesid sel nädalal, et kriis võib SKT kasvust 0,5 protsenti maha lõigata.

Turismitööstusele on rahutused küll hoobi andnud, kuid samas annab turism vaid 5 protsenti Tai sisemajanduse kogutoodangust – mis tuleb värviliste turismibrošüüride lugejatele ehk üllatusena. Ülejäänud majandussektorid väljaspool Bangkoki kesklinna, nagu näiteks elektroonikatööstus, on praktiliselt puutumata.

Välismaised investorid on, tõsi küll, oma raha Tai väärtpaberitest välja võtnud. Samas aga on kokku võetud välja umbes 1 miljard dollarit, mis on ikkagi vähem, kui tänavuse esimese nelja kuuga Taisse investeeritud 1,2 miljardit dollarit. Võrdluseks: 2008. aasta üleilmse finantskriisi hakul võeti kogusummas välja ligi 5 miljardit dollarit.

Kevin Grice Briti uuringufirmast Capital Economics ütles: «Tai puhul võetakse keerukat poliitilist olukorda üsna enesestmõistetavalt, majandus läheb oma rada edasi. Kapitali väljavool on küll suurenenud, kuid totaalset leket pole me täheldanud. Välisinvestorid lähenevad olukorrale tasakaalukalt ja läbimõeldult.»

Valuuta on alates aasta algusest kallinenud ja USA dollariga võrdub 32,5 bahti. Aktsiabörs on jätkuvalt üleval, vaatamata isegi hiljutisele arenevate turgude aktsiate odavmüügile.

Mis võiks aga välisinvestorite väljavaadet kõigutada?

Esiteks see, kui rahutused Bangkokist teistesse piirkondadesse levivad. Aeg-ajalt on vägivalda ette tulnud ka riigi kirdeosas, kus valitsusevastaseid innukalt toetatakse. Praeguse seisuga on see aga samahästi kui kõik. Kui kas valitsuses või sõjaväes peaks ilmnema lahkmeele või lõhenemise märke, võiks ka see panna investoreid ümber mõtlema. Ajalooliselt on Tai sõjavägi sageli poliitikasse sekkunud.

Märkimata ei saa jätta ka seda, et monarhia edasine roll on 82-aastase kuninga Bhumiboli põdura tervise tõttu, kes alates septembrist haiglaravil viibib, teatud küsimärgi all. Maha Vajiralongkorni rolli troonipärijana ei näi miski kõigutavat, samas ei ole kroonprintsil aga sellist mõjujõudu kui isal. Seega võib katkeda tugev side, mis Taid seni ühendanud on.

Kui kuningavõim peaks vahetuma enne, kui poliitiline kriis laheneb, võivad rahutused levida Bangkokist päris kaugele.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles