Ökonomist: euroalas ootab Lätit hindade kiire tõus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti ökonomist Janis Ošleis.
Läti ökonomist Janis Ošleis. Foto: LETA

Ettevõtja ja ökonomisti Janis Ošleisi hinnangul hakkavad hinnad Lätis pärast euroalaga liitumist kasvama kiiremini kui «vanas Euroopas», räsides riigi konkurentsivõimet.

Euroopa Liit on «ilus turg, täis kaupa, aga meil on taskus vaid krediit,» selgitab Ošleis. Pärast ostude eufooriat jäävad alles vaid üüratud võlad, vahendab Dienas Bizness analüütiku sõnu.

Ošleisi sõnutsi on Lätis loodud eurost ühekülgne ja vildakas pilt, tsiteerides avalikus ruumis ennekõike pankade analüütikuid, kellel on Euroopa ühisraha hüvedest omaenda – st panganduslik – arusaam.

«Elukutse kallutab kirjutatut,» rõhutab analüütik. «Küsides kommentaare ka teiste rahvamajandusharude esindajatelt, saaksime laiema ja paremini balansis pildi.»

Ošleisi hinnangul toob euroala Lätile kaasa uusi riske. «Need riskid on seotud meie konkurentsivõimega keskmises perspektiivis: me ju teame, et iga vaese maa jaoks, mis omal ajal uhkelt euroalasse astus, lõppes kõik pärast pahasti. Lühemas perspektiivis oli algus kõigi jaoks ilus. Mind teeb murelikuks [just] see, et alguses on kõik hästi. Ja see algus kestab mitu aastat. Seepärast ma kardan, et me võime korrata teiste vaeste riikide vigu, kes euroalasse astusid.»

Peatselt hakkab hindade vahe Läti ja nn vana Euroopa vahel vähenema, ennustab analüütik. Palkade vallas seda sellisel määral ei toimu.

«Ma arvan, et hinnad hakkavad ühtlustuma. Kaks-kolm aastat ei tunne me midagi, aga 7-10 aasta lõikes on Lätil suur risk, et meie hinnad hakkavad kasvama kiiremini kui teistes Euroopa maades. Niiviisi kaotame me konkurentsivõimes, mis toob kaasa impordi kiire kasvu. Eksport ei jõua sellele järele, sest toodangu omahind kasvab – hinnatõusu tõttu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles