Swedbank: välisnõudlus toetab töötleva tööstuse kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Euroala majandus kasvab tasapisi, koos sellega hakkab suurenev välisnõudlus meie ekspordivõimalusi ning töötleva tööstuse kasvu toetama, kirjutas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina töötleva tööstuse novembrikuu kaheprotsendist tõusu kommenteerides.

«Töötleva tööstuse käekäik sõltub oluliselt välisnõudlusest, kuna 70% selle sektori toodangust müüakse välisturule. Eesti ekspordist 30% läheb euroalale. Kui oktoobris ja novembris näitas euroala ostujuhtide indeks (PMI) suhteliselt nõrka majanduskasvu, siis detsembris paranes olukord oluliselt – seda peamiselt töötleva tööstuse oodatava kiire kasvu toel,» kirjutas Mertsina, lisades, et töötleva tööstuse PMI tõusis detsembris 2,5 aasta kõrgeimale tasemele kasvava toodangu ja suuremate tellimuste, sealhulgas eksporditellimuste, toel.

«Samas, kui vaadata meie peamist kaubanduspartnerit euroalal, Soomet, siis on seal majanduskasvu taastumine väga vaevaline. Välisnõudlusest üksi ei piisa Soome majanduse ergutamiseks, kuna kulupõhine konkurentsivõime on veel jätkuvalt nõrk ja majanduse taastumist koormavad struktuursed muudatused. Maikuust alates töötleva tööstuse langus küll selgelt aeglustus, kuid novembris muutus pilt taas halvemaks. Samuti ei kasva prognoosi kohaselt sellel aastal meie põhjanaabrite eratarbimine ning tugeva surve all oleva riigirahanduse tõttu on valitsussektori kulutused piiratud.»

«Rootsi väliskaubandus oli novembris jätkuvalt languses.Samuti oli oktoobris languses ka tööstustoodang, kuigi trend on paranemise suunas. Kui eelmisel aastal oli Rootsi majanduskasv aasta lõpu suunas pigem aeglustuv, siis selleks aastaks on oodata majanduskasvu paranemist peamiselt ekspansiivsema eelarvepoliitika, paraneva tööturu ja eratarbimise toel,» prognoosis Mertsina, lisades, et samuti peaks välisnõudluse toel paranema ka Rootsi ettevõtete eksport ja investeerimine.

Mertsina sõnul oli Venemaa töötlev tööstus languses eelmise aasta maikuust alates ning ka selle sektori detsembri PMI näitab languse süvenemist.

«Vähenemas on nii uued tellimused kui välisturgude nõudlus Venemaa kaupade järele. Kuna tootmine on vähenenud, on ettevõtted vähendanud ka sisendite sisseostmist. Lisaks muudab nõrk rubla imporditud kaubad kallimaks. Samas pole see tootjahindu veel oluliselt kergitanud. Nõrgenenud on ka Venemaa sisenõudlus. Siiski võib sellel aastal oodata meie idanaabri majanduskasvu kiirenemist peamiselt eratarbimise ja laenukasvu ning investeeringute toel.»

«Euroala majandus kasvab tasapisi, koos sellega hakkab suurenev välisnõudlus meie ekspordivõimalusi ning töötleva tööstuse kasvu toetama.Välisnõudluse taastumine on aga väga vaevaline. Ilmselt suuremaks mureks meie ettevõtetele jäävad veel lähiajal Venemaa ja Soome turud. Kuna nende osakaal kaupade koguekspordis on 29%, siis halvendab nende majanduste nõrkus oluliselt kogu meie eksporti,» selgitas Swedbanki peaökonomist.

«Samas liiguvad ka need riigid vaevaliselt paranemise suunas, mis peaks sellel aastal nõudlust parandama. Lisaks on tugev euro praegu soodne eksportimiseks väljapoole euroala. Euro oodatav nõrgenemine muudab aga ekspordi suhteliselt kallimaks, kuid muudab imporditud sisendid odavamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles