Merkel maadleb migratsioonikonfliktiga koalitsioonis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel poseerib foto tarvis pärast tänavuse uusaastakõne salvestamist 30. detsembril Berliinis.
Angela Merkel poseerib foto tarvis pärast tänavuse uusaastakõne salvestamist 30. detsembril Berliinis. Foto: AP

Angela Merkel üritas eile leevendada Saksa uues valitsuskoalitsioonis süvenevat tüli Euroopa Liidu sisese migratsiooni ümber, kuulutades välja spetsiaalse komitee, mis hakkab arutama toetusturismi ohjeldamise meetmeid.

Kantsler katkestas oma puhkuse, et lahata immigratsiooni puudutavaid kitsaskohti sotsdemokraatide liidri Sigmar Gabrieliga, kirjutab Financial Times.

 

Merkel ja Gabriel leppisid ühtlasi kokku, et aasta esimesel koosolekul – mis toimub tuleval kolmapäeval – võetakse immigratsioon päevakorda.

 

Küsimus on lõhestanud koalitsiooni, mis koosneb Merkeli Kristlik-Demokraatlikust Liidust (CDU), selle Baieri sõsarparteist Kristlik-Sotsiaalsest Liidust (CSU) ning sotsdemokraatidest (SPD), juba kaks nädalat pärast lepingu allkirjastamist ning tekitab pingeid isegi CDU enda ridades.

 

Vaidluse vallandas ELi-siseste töötõkete eemaldamine rumeenlastelt ja bulgaarlastelt alates 1. jaanuarist, mistõttu rikkamad riigid nagu Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia kardavad mattuda immigrantide lainete alla.

 

Merkel otsustas sekkuda pärast seda, kui kauaaegne CDU esindaja Euroopa Parlamendis ja sealse välisasjade komitee esimees Elmar Brok kutsus poliitikuid üles kaaluma immigrantidelt sõrmejälgede võtmist, kui nood üritavad endile kavalusega toetusi kindlustada.

 

Brok ütles ajalehele Bild, et migrandid, kes saabuvad riiki üksnes sotsiaaltoetuste saamise eesmärgil, tuleb koju saata – võttes neilt aga eelnevalt sõrmejäljed, «et välistada korduvkülastusi».

 

CDU oli kärmas Broki ettepanekut «absurdseks» tembeldama, viidates ühtlasi sellele, et lähtuvalt Euroopa Kohtu 2008. aasta otsusest ei tohi ELi liikmesriigid säilitada isegi välismaalaste fotosid.

 

Nädal enne Broki üleskutse kõlamist oli CSU teatanud pressiteate vahendusel, et «kes iganes petab [toetustega], peab lendama uksest välja».

Nagu toonitab Financial Times, on immigratsioonidebatt Saksamaal vaoshoitum, kui mujal Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles