Tööstusliit: Soome peab suurendama immigratsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: Wikipedia

Riigi ettevõtlussektorit koondav Soome tööstusliit leiab, et Soome peab lähitulevikus järsult kasvava tööjõupuuduse tõttu suurendama immigratsiooni, vahendab Yle.Fi.

Kuigi praegu on Soomes esiplaanil tööpuudus ning üldised majandusraskused, leiab Soome tööstusliit, et need kahvatuvad tulevikuprobleemi ees - nimelt on lähiaastatel oluline osa riigi tööjõust jõudmas pensioniikka ja lahkumas tööturult.

Soome rahandusministeerium, mis kavandab riigi pensionisüsteemis laialdasi struktuurireforme, on tööstusliiduga nõus, väites, et riigil on vaja immigrante, ning ruttu.

Tööstusliidu peaökonomist Jussi Mustonen leiab, et soomlased hakkavad vananeva rahvastikuga ja massilise pensionile minekuga seonduvaid probleeme endale teadvustama umbes aasta pärast, kuid tegelikult tuleks juba praegu neile rohkem tähelepanu pöörata.

«Ajas veidi edasi minnes alandab tööjõunappus meie elustandardit ja piirab majanduse kasvuvõimet,» ütles Mustonen. «See nõuab meie praeguse elustandardi suhtes ohverdusi.»

Ökonomisti hinnangul ei ole suurem osa soomlasi käesoleval aastal valmis mõistma ja aktsepteerima laialdasi struktuurseid muudatusi ühiskonnas, kuid aasta pärast ollakse juba kriisi äärel. See on ka aeg, millal muudatused hakkavad toimuma.

Soome rahandusministeeriumi peadirektori asetäitja Ilkka Kajaste sõnul ei ole nn «pensionilejääjate pomm» naljaasi ning selle tugevat ja kiiret lööki riigi majandusele on prognoositud juba mõnda aega. Tegu on kaheteralise mõõgaga - üheaegselt kahaneb riigi tööjõud ning kasvavad kulutused tervishoiule.

Kajaste usub siiski, et probleemi on õige juhtimise puhul siiski võimalik leevendada.

«Kümme aastat tagasi oli Saksamaa Euroopa «haige mees». Nüüd on Saksamaa aga teistele eeskujuks, seda peamiselt just tänu riigis läbi viidud laiapõhjalistele struktuursetele reformidele,» ütles ta.

Soome ametiühingute keskliit ei usu, et immigratsioon oleks õige lahendus, kartes, et tööstuliidu soovituste järgimine viiks tööjõuturu kaheks jagunemiseni.

Tööstusliit aga väidab, et Soome enda kasv ei ole piisav, et pakkuda probleemile kiiret lahendust. Immigratsiooni on liidu hinnangul hädasti vaja, kuna praegu sündivad lapsed asuvad tööjõuturule alles kahekümne aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles