Saksa koalitsioon nääkleb sisserände pärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakslased vaidlevad immigratsiooni üle.
Sakslased vaidlevad immigratsiooni üle. Foto: SCANPIX

Saksa koalitsioonipartnerid tähistasid uue aasta tulekut vaidlustega ELi-sisese immigratsiooni üle, mille vallandas rumeenlaste ja bulgaarlaste tööpiirangute eemaldamine alates 1. jaanuarist.

Kantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) esines üleskutsega rakendada uusi meetmeid välistamaks migratsiooni sotsiaaltoetuste saamise eesmärgil.

Vasaktsentrislikud sotsdemokraadid (SPD) andsid vastulöögi, nimetades tööliste vaba liikumist «oluliseks osaks Euroopa integratsioonist», millest Saksamaa on «võitnud rohkem kui teised», vahendab Financial Times.

CDU üritab laveerida kuskil vahepeal, väites pressiesindaja vahendusel, et Saksamaa vananev ühiskond vajab immigrante, kuid üksnes selliseid, kellel on töö.

Euroopa Liidu sisene migratsioon on kujunenud maikuus toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste künnisel kuumaks poliitiliseks küsimuseks.

Võrreldes teiste liikmesriikidega nagu Suurbritannia, Prantsusmaa ja Hollandiga, kus samuti elavad suured immigrantide kogukonnad, on sakslaste toon üsna vaoshoitud. Siiski tuntakse Saksamaal suurt muret, et immigratsioon võib asetada raske koorma alla nii avalikud teenused kui sotsiaalhoolekande. 

Vaidlus vallandus nädalavahetusel, kui CSU nõudis pressiteate vahendusel ekstra meetmeid piiramaks «vaesusest tingitud migratsiooni» Euroopa Liidus.

«Meil tuleb arendada Saksamaa jaoks välja terve rida meetmeid, kaitsmaks meie hoolekandesüsteemi kuritarvitamise eest,» ütles CSU. «Euroopa liikumisvabaduse aktsepteerimist ohustab ebaõige ja kohatu migratsioon, mis on sihitud hoolekandesüsteemile – mitte õigustatud kaitsemehhanismid vältimaks väärkasutust.»

CSU lisas: «Euroopa ei tohiks meid blokeerida, kui me soovime siseriiklikul tasandil reguleerida vaesusest tingitud migratsiooni. Brüsseli poolt oleks saatuslik oma silmad selle probleemi suhtes kinni pigistada ja pärssida siseriiklike meetmete rakendamist vaesusest tingitud migratsiooni vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles