Ilves: euroalaga ühinemine toob Lätisse rohkem Euroopat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti ühines eile euroalaga. President Toomas Hendrik Ilves sõitis täna Põhja-Lätis Rūjiena linnakesse, kus kohtus lõunanaabrite riigipea Andris Bērziņš’iga, kellega koos ostis eurode eest kohalikku jäätist ja kinnitas: ühine euro tihendab ka Eesti-Läti omavahelist suhtlemist.

«Läti on näidanud paljudele euroala senistele riikidele kadestamisväärselt head majanduse ja rahanduse seisu, peaminister Valdis Dombrovskise valitsus on teinud parimaid valikuid ja Läti heas korras hoidnud,» ütles president Ilves.

Tema sõnul liitub Läti euroalaga ajal, mil eurot kasutavate riikide majandus tugevneb ja prognoosid on positiivsed.

«Usun, et Läti jätkuv tublidus muudab kogu euroala tugevamaks, sest siia lisandub vastutustundlik ja ühiselt kokkulepitud reegleid järgiv maa,“ sõnas Eesti riigipea.

«Kindlasti tihendab see ka Eesti-Läti omavahelist läbikäimist majanduses ja turismis, mõistagi piiriülest suhtlemist Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti vahel, ehk siis Liivimaal. Eriti loodan, et aktiivseks muutub ka Abja ja Ruhja, Viljandi ja Volmari suhtlus.»

Eurolaga ühinemine toob Lätisse rohkem Euroopat selle mõiste kõige laiemas majanduslik-poliitilises tähenduses, rõhutas president Ilves.

«Eksivad need, kes peavad eurot eliidi projektiks või suhtuvad meie ühisrahasse kartliku umbusuga. Euroalaga liitumine avab uusi võimalusi Lätile tervikuna ja see puudutab kõiki Läti elanikke,“ ütles ta, samas tõdedes: «Ent nii nagu paljude uute asjadega, vajab ka eurorahaga harjumine aega. Eestis on praegu, kaks aastat pärast euroalaga ühinemist, tõusnud toetus euro kasutamisele 63 protsendini.“

President Bērziņš kinkis Eesti riigipeale Läti euromüntide stardikomplekti, president Ilvese andis vastukingituseks väärismetallist Eesti esimesed euro-meenemündid – Priit Pärna kujundatud «Eesti liitumine» ja Simson von Seakyl’i kujundatud «Eesti tulevik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles