Riigil pole plaanis tõsta põlevkivi kaevandamise mahtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Kuigi kaevandusfirmad peavad põlevkivi 20 miljoni tonni suurust aastast kaevandamismahtu napiks, pole keskkonnaministeeriumil plaanis seda numbrid üle vaatama hakata.

Keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse sõnul tuleb põlevkivi, nagu ka iga teise maavara kaevandamise puhul, selgeks teha, millises mahus on ühiskond valmis taluma jälge, mis igast kaevandamisest loodusesse maha jääb. Ministri sõnul ei ole põlevkivi puhul see jälg pelgalt auk maa sees või maa peal, vaid sellega on seotud ka õhusaaste.

«Tõsi, põlevkivi kaevandamise ja eriti kivimist õli tootmise osas on ettevõtted teinud viimastel aastatel tublisti investeeringuid, et õhusaastet vähendada. Kuid 20 miljoni tonni piir on seatud kokkuleppeliselt selle põhimõtte järgi, et meie loodus ja elukeskkond rohkemat võimeline taluma ei ole. Kas me nüüd leiame, et oleme järsku valmis kaks korda rohkem oma keskkonna arvelt kivi kasutusse võtma? Tõttöelda olen selles osas väga skeptiline,» rääkis Pentus-Rosimannus aastalõpu usutluses BNSile.

«Usun, et see 20 miljoni piir on maksimum, mida Eesti keskkonnd ja inimesed on valmis taluma ja ei näe võimalust, et maht võiks kasvada,» lisas minister.

Tema sõnul mõistab ta kaevandajaid, kelle huvi on teenida võimalikult suur tulu ja kui nad on investeeringuid teinud, siis soovi need võimalikult kiiresti tagasi teenida ja maksimaalselt oma tootmisvõimekust rakendada.

«Samas ei saa ära unustada, et investeeringute tegemise hetkel oli ettevõtjatele teada riigi seisukoht kaevandamismahtude osas ning ei ole õiglane tulla tagant järele tegema etteheiteid, et firmadel on investeeringud tehtud ja kaevandamismahud võiksid olla palju suuremad,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles