Naftabarreli hind kukkus viimase aasta madalaimale tasemele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvormid- ja puurtornid Maracaibo järvel Venezuelas.
Naftaplatvormid- ja puurtornid Maracaibo järvel Venezuelas. Foto: SCANPIX

Toornafta hind kukkus Aasia kauplemissessioonil viimase aasta madalaimale tasemele tugeva dollari ja jätkuva mure tõttu euroala võlakriisi üle.


New Yorgi futuuridelepingu peamise toornafta (light sweet crude) hind juunilepingutes vajus alla 68 dollari, puudutades 67,90 dollari taset, vahendas AFP. Pärastlõunal jätkus kauplemine 68,19 dollari juures, mis on 1,22 dollari võrra madalam kui eilne sulgemishind.

Londonis odavnes Põhjamere Brenti barrel juulilepingutes 0,36 dollarit 74,07 dollarini.

Madalad aktsiahinnad ja soovimatus mitte riske võtta lükkasid barreli hinna veelgi allapoole, kui euro kukkus eile dollari suhtes viimase nelja aasta madalaimale tasemele.

Jätkuv mure Euroopa võlgade pärast püsib endiselt iga investori peas, rääkis AFP-le ANZ panga nafta- ja gaasianalüütik Serene Lim. Kuna dollar on tugevnenud, siis rõhub see ka nafta hindu, lisas ta.

Euroopa ühisraha on jäänud nõrgaks ka pärast euroala rahandusministrite koostatud päästepaketti.

Investoreid teeb murelikuks see, et Kreekale ja teistele raskustega võitlevatele euroala riikidele mõeldud abinõude karmus võib kahjustada kasvu ja tarbimist Euroopas, pärssides nõudlust energia järele.

Limi sõnul on hinnalangus tõenäoline ka edaspidi, kui USA naftareserv jätkab suurenemist. Tagavarade kosumine viitab aga nõudluse vähenemisele.

«Me pole siiani märganud, et toornafta fundamentaalid püüaksid väga hindu toetada. Kui me ei näe nõudluse olulist suurenemist, siis arvatavasti surub kartus Euroopa pärast hindu jätkuvalt alla,» prognoosis Lim.

USA energiaministeerium teatas eelmisel nädalal, et naftavarud suurenesid 7. mail lõppenud nädalal 1,9 miljoni barreli võrra, mis on kaks korda enam kui oodati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles