Tõkkepuu tõuseb: bulgaarlased tunnevad lääne tõmmet

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Bulgaarias
Meeleavaldus Bulgaarias Foto: SCANPIX

Neljanda kursuse arstitudeng Ervin Ivanov on teinud kindla otsuse Bulgaariast lahkuda. Ühtlasi on ta veendunud, et sama plaan on ka enamikel tema klassikaaslastest.

«Enamik neist mõtleb tõenäoliselt töötamisest teistes maades, Euroopa maades. Aga kindlasti mitte Bulgaarias,» ütles Ivanov (22).

Kuigi noormees on võlavaba – riik doteerib valdava osa hariduskuludest – unistab ta arstipraktikast Šveitsis või Saksamaal, kuna nondes riikides pakutakse palju paremat palka ning meditsiin on tunduvalt kaugemale arenenud, vahendab New York Times.

«Ma näen ennast kui eurooplast,» ütleb tulevane onkoloog.

Homme, 2014. aasta esimesel päeval, avavad bulgaarlastest ja rumeenlastest töötajatele oma uksed üheksa Euroopa Liidu liikmesriiki, nende hulgas Saksamaa, Prantsusmaa, Holland ja Suurbritannia.

Eurostati andmetel on Bulgaaria ja Rumeenia elanikonna jõukama viiendiku keskmine sissetulek madalam kui näiteks Suurbritannia, Prantsusmaa, ja Saksamaa vaeseima viiendiku oma.

Loomulikult on elu Sofias oluliselt odavam kui Londonis. Siiski on kõrgema palga kutse ilmselt tugev.

Olulist rolli mängib ka Bulgaarias viimase viie aastaga järsult süvenenud töötus: olles püstitanud 2008. aastal 6 protsendiga madalusrekordi, on töötusmäär järjekindlalt tõusnud ning oli tänavu oktoobris juba 13,2 protsenti.

Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel on Bulgaaria sisemajanduse kogutoodangu poolest elaniku kohta Euroopa Liidu vaeseim riik.

Kohalike seas on levinud nali: «Bulgaaria probleemidest on kaks väljapääsu: Terminal 1 ja Terminal 2.» Jutt käib Sofia lennujaama kahest terminalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles