Kuraditosin mõtteviisi, mida vaimselt tugevad inimesed iga hinna eest väldivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimselt tugev inimene ei tegele enesehaletsusega. Pilt on illustratiivne.
Vaimselt tugev inimene ei tegele enesehaletsusega. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kas hea juht võiks kalduda pidevasse enesehaletsusse ning kadestada neid inimesi, kellel läheb hästi? On veel terve hulk mõtteviise ja käitumisharjumusi, mida vaimselt tugevad inimesed väldivad ning mis juhitöö või ettevõtjaks olemisega kokku ei sobi, kirjutab Forbes.

Siin on nimekiri neist:  

Aja kulutamine enesehaletsusele. Vaimselt tugevaid inimesi ei näe kunagi ennast haletsemas või end märtrina kujutamas. Nad on õppinud võtma oma tegevuste eest vastutust ning nad teavad, et elu ongi vahel ebaõiglane. Samuti üritavad nad alati ebaõnnestumistest õppida ning kui midagi lähebki halvasti, siis vaatavad nad pigem tulevikku kui minevikku.

Oma jõu ja energia ära andmine. Need inimesed väldivad oma energia kulutamist sellele, et teha teistele inimestele halba või panna neid ebamugavusi tundma. Nad mõistavad, et nende võimuses on juhtida oma tegevust ja emotsioone ning seda nad ka teevad.

Väljakutsete eest põgenemine. Tugev inimene armastab muutusi ning tervitab uusi väljakutseid. Nende suurim hirm (kui üldse) on stagneerumine ning loorberitel puhates mugavaks muutumine. Ebakindlad olukorrad ja muutuv keskkond on see, mis vaimselt tugeva inimese veel enam energiaga laeb ning just taolises olukorras tulevad esile selle inimese parimad omadused.

Aja raiskamine teemadele, mida ei saa kontrollida. Need inimesed ei kurda kunagi, et ilm on kole või liiklusummikud liiga suured. Päris kindlasti ei kurda nad teiste inimeste tegevuse üle, sest mõistavad, et need on asjad, mida nemad ei saa kontrollida.

Muretsemine teemal «kas ma ikka meeldin teistele inimestele». Vaimselt tugev inimene püüab olla lahke ja aus ning olla teistele meele järele juhul, kui see tundub sobilik. Samas ei karda ta avaldada oma arvamust ning on võimeline taluma ka olukorda, et tema seisukoht kedagi häirib.

Hirm riskide võtmise ees. Jutt käib kaalutletud riskidest, mitte hulljulgusest.

Minevikus elamine. Mõni inimene justkui elakski minevikus ning kulutab väga palju energiat mineviku pettumuste või hiilgeaegade üha uuele läbi elamisele. Vaimselt tugevad inimesed investeerivad aja ja energia pigem olevikku ning tulevikku, kui lõputusse minevikus sobramisele.

Ikka ja jälle samade vigade tegemine. Tundub nagu hullumeelsuse diagnoos, kui inimesed käituvad tihti nii – kordavad mingit sama tegevust ja loodavad, et tulemus tuleb parem kui eelmisel korral. Võime õppida oma vigadest on üks vaimse tugevuse tunnusmärk. Paljud uuringud näitavad, et just see omadus on olemas edukatel juhtidel ja ettevõtjatel.

Teiste inimeste edu pahaks panemine ja kadestamine. Tugevuse märk on see, kui suudad rõõmu ja elevust tunda sellest, kui kellelgi teisel hästi läheb.

Allaandmine pärast ebaõnnestumist. Iga ebaõnnestumine on võimalus õppimiseks. Isegi suurimad ettevõtjad on kogenud enne edu palju ebaõnnestumisi, kuid nad ei ole alla andnud, vaid ebaõnnestumistest õppimine on toonud neid eesmärkidele kokkuvõttes lähemale.

Hirm üksi olemise ees. Vaimselt tugevad inimesed naudivad aega, kui saavad segamatult üksi olla. Neil ei ole vaja teisi inimesi, et tunda rõõmu või olla õnnelik. Nad oskavad olla õnnelikud nii koos teistega kui ka üksi.

Tunne nagu võlgneks maailm sulle midagi. Aina enam levib veendumus, et tegelikult ei võlgne maailm meile hoolimata meie heast haridusest ja suurepärastest tööoskustest eriti midagi. Ehk et aastad ülikoolis ei garanteeri tingimata suurt palka ning muretult mugavat elu.

Kiirete tulemuste ootamine. Olgu selleks kas treeningkava, uus toitumisprogramm või alustav äriettevõte, siis vaimselt tugevad inimesed on valmis nö maratoniks. Neil on jõudu, energiat ja kannatust tulemusi kauem oodata ning nad ei põle nii kiiresti läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles