Spetsialistid on möödunud Tallinna börsi aastaga rahul

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bõrsiindeks kerkis aastaga 11 protsenti.
Bõrsiindeks kerkis aastaga 11 protsenti. Illustratsioon: Tallinna börs

Ehkki börsiindeks OMXT kerkis eelmisel aastal pisut vähem kui oodati, on spetsialistid veidi enam kui kümneprotsendilise tõusu ja kauplemisaktiivsuse elavnemisega rahul.

«Kahe aastaga on Tallinna börsi indeks tõusnud üle 50 protsendi, mis pole üldse paha, kui seda võrrelda deposiitide või võlakirjade intressimääradega,» ütles SEB panga aktsiaturgude osakonna juhataja Mattias Wallander.

«Kunagi ei saa kindel olla, aga kõige tõenäolisemalt jäävad börsi 2014. aastal vedama samad põhjused, mis selgi aastal (oodatav väike tulusus teistelt varaklassidelt, suur likviidsus finantsturgudel, majanduskasvu aeglane kiirenemine), mis tähendab, et järgmisel aastal võib Tallinna börs kerkida kümne protsendi ringis,» ütles ta.

Ka LHV panga maaklertegevuse juht Alo Vallikivi loodab, et keskpankade rahatrükk jõuab uuel aastal meie börsile. «Kuigi hinnatasemed on praegustel tasemetel õigustatud, siis keskpankade globaalne heldus ja rahatrükk võib Tallinna börsi paisutama hakata,» ütles Vallikivi. «Kui arenenud turgudel räägitakse börsimullist, siis Tallinnas seda kindlasti ei ole,» sõnas ta.

Euroopa aktsiaturgude liikumist peegeldav Euro Stoxx 50 indeks on aastaga kerkinud 23 protsenti, USA aktsiaturgude tuntuima indeksi Dow Jonesi tööstuskeskmine on lõppeval aastal kerkinud rekordtasemele juba 50 korda ja laiemat aktsiaturgu peegeldav S&P 500 indeks 44 korda. Isegi kuus järjestikust kvartalit majanduslanguses olnud Soome börs on kerkinud aastaga 33 protsenti, rääkimata Euroopa kriisiriikide börsidest, mis on sel aastal raketina üles sööstnud.

Meie börs aga lõpetas aasta 11,38-protsendilise tõusuga, 817,72 punktil, mis, nagu öeldud, pole paha, aga arvestades teistel börsidel toimuvat ning varasemate aastate ajaloolist keskmist (20 protsenti), on see üsna tagasihoidlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles