Euroopa andmekaitseasutused: Google rikub eurooplaste õigust privaatsusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google`i otsingumootori avaleht.
Google`i otsingumootori avaleht. Foto: Google

Google’i teenuste kasutajad ei saa piisavalt ja selgelt teavet, milliseid andmeid nende kohta teenuste tarbimise ajal kogutakse ja mis eesmärgil sellist infot pärast kasutatakse, mistõttu on Euroopa andmekaitseasutused seisukohal, et Google rikub eurooplaste õigust privaatsusele, teatas Eesti andmekaitse inspektsioon.

Andmekaitsedirektiivi kohaselt tuleb isikuandmete kogumisel lähtuda eesmärgikohasuse põhimõttest, kogudes ja töödeldes isikuandmeid üksnes kindlal eesmärgil andmete omaniku nõusolekul ja säilitades neid eesmärgi täitmiseks vajaliku aja jooksul. Detsembris määras Hispaania andmekaitseasutus Google’ile 900 000 eurose trahvi isikuandmete ebaseadusliku töötlemise eest, kuna suurettevõte on oma teenuste kasutamise infot põhjendamatult kogunud ja säilitanud, kombineerib selliseid andmeid omavahel ja kasutab neid suunatud reklaamiks.

Andmekaitseasutuste hinnangul ei saa Google’i teenuste kasutajad piisavalt ja selgelt (omakeelset) teavet, milliseid andmeid nende kohta teenuste tarbimise ajal kogutakse ja mis eesmärgil sellist infot pärast kasutatakse. Uurimine tuvastas, et Google filtreerib reklaamide kuvamiseks isegi kasutajate e-kirjavahetust ja selle kaudu saadetavaid dokumente, kuid samal ajal ei teavita ettevõte oma teenuste tarbijaid kavatsusest kasutada niisugust infot reklaami levitamiseks.

Lisaks säilitab Google kasutajate isikuandmeid kindla eesmärgita määramata ajaks, samas piirates mõnikord nende õigust enda kohta käivale infole ligi pääseda, seda muuta või kustutada. Piisavalt ei ole kaitstud ka nn passiivsete kasutajate õigused, kes satuvad Google’i teenustele juhuslikult, nt mõne kolmanda võrgulehe kaudu.

Google on korduvalt kinnitanud, et järgib oma privaatsuspoliitikas Euroopa õigust. Sellele vaatamata käib tema vastu uurimismenetlus veel mitmes Euroopa riigis: Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias. Euroopa riikide andmekaitseasutuste töörühm, kus osaleb ka andmekaitse inspektsioon, valis Google’i suhtes läbiviidava menetluse juhtriigiks Prantsusmaa. Vastavalt kokkuleppele aprillis 2013 käivitatud samaaegse uurimise lõpetasid esimesena hispaanlased. Liikmesriikides toimuvad menetlused peegeldavad kogu Euroopas kasvavat muret isikuandmete mahu pärast, mida haldavad kolmandate riikide pilveteenuste pakkujad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles