Vene «uusaasta salat» inflatsiooni hammaste vahel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmise perekonna peale kuluv kausitäis salatit maksab seekord 255 rubla.
Keskmise perekonna peale kuluv kausitäis salatit maksab seekord 255 rubla. Foto: Toomas Huik / Postimees

Uusaasta salat – ilma milleta vana-aasta õhtut Venemaal ette ei kujutata – on 12 kuuga kallinenud 7,6 protsenti, ületades tunduvalt üldist inflatsioonitaset. 

Nagu teatas riiklik statistikaamet RosStat, maksab keskmise perekonna peale kuluv kausitäis salatit seekord 255 rubla (7,80 dollarit). Aasta tagasi sai aga hakkama 237 rublaga.

23. detsembri seisuga oli Venemaa aastane tarbijahinna inflatsioon 6,3 protsenti, vahendab Wall Street Journal.

Tarbijahindu on peamiselt kergitanud toiduinflatsioon, teenuste hinnad on tõusnud aeglasemalt. Uusaasta salati kallinemise peasüüdlaseks on kanamunad, mille hind on aastaga kerkinud koguni 30 protsenti.

Kuulsa salati tarvis läheb keskmises peres käiku neli keedetud muna, pool kilo keedukartuleid, 200 grammi porgandeid (mis pole kohustuslikud), 380 grammi konserveeritud herneid, 700 grammi marineeritud kurke ning 300 grammi suitsuvorsti.

Loetletu tuleb korralikult peenestada ning asetada kaussi, valades sinna otsa 150 grammi majoneesi.

WSJ Vene korrespondendi sõnutsi panid salati sisu ilmselt paika Nõukodude Liidus valitsenud olud – kõik kõnealused komponendid olid eeldatavasti talvel saadaval. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles