Mutso: Vene turist jõuab ka Tallinnast kaugemale

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Mutso.
Tarmo Mutso. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul ei jää Venemaalt tulevad turistid enam Tallinnasse pidama, vaid liiguvad ka juba pealinnast kaugemale.

Jõulupühade ajal tulevad Tallinnasse pühi veetma pigem soomlased. See ligi viis aastat vana trend on muutunud järjest aktiivsemaks. Tulevad eelkõige paarid, aga tullakse ka koos lastega. Hotellidele on nüüd uus väljakutse, kuidas külalistele jõululist Eestit pakkuda.

Kui jõulud on läbi, siis tulevad siia hoopis teistsugused külalised aastavahetust veetma. Selle aasta eripära on see, et Venemaal kuulutati 31. detsember tööpäevaks, mis võib natukene mõjutada inimeste arvu, kes pühadeks ära sõidavad.

Broneeringute ennustamine on üha tänamatum töö ja on raske öelda, et kui palju turiste üldse tuleb. Tendents on sinnapoole, et pikaajalisi broneeringuid enam ei tehta.  Ette registreerimise ja broneerimise aeg on läinud igal pool maailmas hästi lühikeseks.

Kui vaadata vene külastajate arvu tervikuna, siis veel kaks aastat tagasi oli vene külastajate arv aastas 206 000, kuid sel aastal ootame juba kokku 300 000 külastajat.  See on küll prognoos,  kuid kõik märgid toetavad seda. Arvuliselt on viimaste aastate jooksul olnud Venemaalt tulnud külastajate osas väga suur hüpe.

Viimastel aastatel on Tallinnas Vene külastajate arv olnud nii kõrge, et hotellitoad on olnud juba väga suure täituvusega ning uut suurt hüpet pealinnas voodikohtade arvu silmas pidades tulla ei saa. Küll saab see kasv tulla muu Eesti arvelt. See on ka rõõmustav, et lisaks Tallinnale on ka Ida-Virumaal, Pärnus, Tartus, aga ka näiteks  ülejäänud Lõuna-Eestis vene külastajate arv koguaeg kasvanud.

Vanasti tuli 66 protsenti vene külastajaid ainult Tallinnasse. Tänaseks on see osakaal 62 protsenti, kuid mitte selle arvelt,  et Tallinnas oleks neid vähem, vaid pigem mujal on kasv olnud suurem.

Venemaalt on hakanud rohkem turiste tulema kuna sealsel majandusel  on hästi läinud ja inimesed seega reisivadki igalepoole rohkem,  kaasa arvatud Eestisse. Meil on ka omad eelised, mida oleme proovinud ära kasutada.  Eesti on Venemaale lähedal, vene keeles saab siin hakkama ning hinnad on odavamad.  

Hindu väga kõrgele suurest nõudlusest hoolimata ei saa ajada, sest konkurents naaberriikidega on hästi suur. Me konkureerime Läti ja Leeduga, konkureerime Venemaa endaga ja talve perioodil konkureerime loomulikult soojade maadega.

Paljud Vene turistid teevad siin küll kalleid sisseoste, kuid Eesti ei ole praegu see koht, kuhu külastajad ulmeliselt suuri summasid maha jätavad. Vene turist on lahke, annab tagasisidet, annab seda ka rahas, aga ta ei ole kindlasti laristaja, kes niisama raha välja käib. Kui ta saab head teenust, head kvaliteeti, siis ta ka investeerib. Muidu on ta samasuguse mõistliku suhtumisega turist nagu iga teine ning vene inimese puhul ei saa siin rääkida liiga suurtest summadest.

Vene turistide kasu on pigem selles, et nad on Eestis madal hooajal, mis on hästi oluline, et ettevõtjad saaksid raskemal perioodil oma tulu teenitud. See on see, mis tema väärtuse suureks teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles