Vaata, millised ettevõtjatele olulised õigusaktid jaanuarist jõustuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda pani kokku loetelu uuest aastast kehtima hakkavatest õigusaktidest, mis on ettevõtjate jaoks olulised.

1. jaanuaril 2014 jõustub Eestis üle 100 seadusemuudatuse, kuid suurem osa neist ei mõjuta märkimisväärselt ettevõtjate igapäevaelu. Olulisemateks muudatusteks on alampalga tõus ning riigihangete seaduse muudatused. Positiivse poole pealt saab esile tõsta vee erikasutustasude ja kaevandamistasude vähenemist seoses hiljutise Riigikohtu lahendiga, millega tunnistati praegu kehtivad ja uuest aastast jõustuma pidanud tasumäärad põhiseadusevastaseks.

Ettevõtetele on kindlasti positiivseks sõnumiks ka see, et firmaautode käibemaksustamise reegleid ei muudeta uue aastal. Samuti ei toimu 1. jaanuaril 2014 muid uuendusi käibemaksuseaduses. Algselt pidi uuel aastal jõustuma ka majandustegevuse seadustiku üldosa seadus (reguleerib erinõuetega tegevusalade tegevuslubade taotlemist, majandustegevuse registri toiminguid ning riikliku järelevalve teostamist), kuid selle jõustumine lükati edasi 1. juulini 2014.

Töötasu alammäära kehtestamine
Terviktekst
Alates 1. jaanuarist 2014 on alampalk senise 320 euro asemel 355 eurot kuus ning miinimumtunnitasu 2,13 eurot.

Riigihangete seadus
Riigikogus vastu võetud, kuid ei ole veel avaldatud Riigiteatajas.

Riigikogu on vastu võtnud seadusemuudatuse, mille kohaselt tehakse alates uuest aastast riigihangete seaduses mitmeid muudatusi. Näiteks raamlepingu alusel sõlmitud hankelepingutele nähakse ette võimalus riigihangete seaduse rikkumisega sõlmitud hankelepingute tühiseks tunnistamiseks. Ooteaja kohaldamine selliselt sõlmitud lepingute puhul välistatakse. Lisaks muudetakse vaidlustuste esitamise tähtaegu, milleks on senise 7 tööpäeva asemel nüüd 10 (kalendri)päeva. Elektroonilise hankemenetluse puhul nähakse ette menetluse automaatne peatumine ja pakkumuste esitamise tähtaja pikendamine hankija poolt, juhul kui riigihangete register ei ole pakkumuste esitamise tähtpäeva saabumise eel töökorras.

Keskkonnatasude seadus
Terviktekst
Riigikohtu otsus
Uuest aastast tõusevad saastetasumäärad saasteainete heitmisel välisõhku, veekokku, põhjavette ja pinnasesse. Näiteks vääveldioksiidi saastetasumäär saastetonni kohta tõuseb seniselt 86,08 eurolt 111,90 euroni. Lisaks tõusevad saastetasumäärad ka jäätmete kõrvaldamisel. Näiteks põlevkivi lend- ja koldetuha ning tsemendi klinkritolmu jäätmetonni kõrvaldamine maksab uuest aastast 2,07 euro asemel 2,48 eurot. Kuna Riigikohus tunnistas vee-erikasutustasude ja kaevandamistasude järsu tõusu põhiseadusvastaseks, jäävad vee-erikasutustasudele ja kaevandamistasudele kehtima samad tasumäärad, mis kehtisid enne 12. oktoobrit 2012. See tähendab, et näiteks riigile kuuluva põlevkivi kaevandamisõiguse tasumäär tonni kohta ei suurene uuest aastast 2,00 euroni, vaid väheneb praeguselt 1,67 eurolt 1,46 euroni.

Majandusaasta aruande taksonoomia alusel koostatavate raamatupidamise aastaaruande vormide kehtestamine
Terviktekst
Muudatused
Raamatupidamise aastaaruande vormides tehakse mitmeid väiksemaid muudatusi. Näiteks ei eristata bilansis enam müügiootel põhivara, bilansis tuleb eraldi kirjel välja tuua investeeringud tütar- ja sidusettevõtjatesse (varem kajastati lisades), rahavoogude aruandes on lisatud äritegevuse rahavoogude hulka kirje „Laekunud dividendid“.

Tööhõiveprogramm 2014-2015
Terviktekst
Alates 2014. aastast saab ettevõtlusega alustanud isik küsida Töötukassalt lisaks ettevõtluse koolitus- ja individuaalse nõustamise kuludele ka mentorluse kulu hüvitamist 959 euro ulatuses. Lisaks tõstetakse programmiga tööturukoolituse hüvitist tööandjale. Kui hetkel saab tööandja küsida Töötukassalt tööturukoolituse hüvitamist 25 protsendi ulatuses, siis alates uuest aastast tõuseb hüvitis 50protsendini. Hüvitisele sätestatakse ka ülempiir, milleks on 1250 eurot. Erinevalt varasemast hüvitab Töötukassa tööturukoolitusest 50 protsenti tööandjale ka juhul, kui isik on olnud töötuna arvel vähemalt 12 kuud ja vajab oma tööülesannete täitmiseks asjakohast koolitust.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadus
Terviktekst
Alkoholiaktsiis suureneb uuest aastast 5 protsenti. Sigarettide aktsiisimäära tõstmise tulemusena kasvab sigarettide eeldatav keskmine hind 2014. aastal ligi 4,4 protsenti (2,83 eurole). Sigarettidelt minimaalselt makstava aktsiisisumma tõstmise tulemusena peab 2014. aastal maksma sigarettidelt aktsiisi praegu kehtiva 1,7 euro asemel vähemalt 1,8 eurot pakilt (20 tk). Kütuse- ja elektriaktsiisi ei tõsteta 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles