EBRD tõstis Ida-Euroopa kasvuprognoosi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) president Thomas Mirow 13.mail Horvaatias investeerimisfoorumil avakõnet pidamas.
Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) president Thomas Mirow 13.mail Horvaatias investeerimisfoorumil avakõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) kergitas Ida-Euroopa majanduste selle aasta kasvuootuse varasemalt 3,3 protsendilt 3,7 protsendile, kuid hoiatab, et kasv jääb ebakindlaks.

Järgmiseks aastaks ootab pank nüüd 4-protsendilist kasvu jaanuaris välja öeldud 3,8 protsendi asemel.

EBRD hoiatas, et Ida-Euroopa riigid võivad silmitsi seista ebakindla taastumisega, erinevused riikide majanduste kosumisel suurenevad ning Lääne-Euroopa rahanduslikest pingetest tingitud riskid suurenevad.

Regiooni majanduskasvu prognoosi kergitamine tugines suuremate majanduste nagu Venemaa, Türgi, Poola, Ungari ja Ukraina ootuste ümbervaatamisel.

EBRD peaanalüütik Erik Berglöf tõdes, et piirkond on kannatanud majanduskriisis tõsisemalt ning taastumine on olnud aeglasem kui teistel arenevatel turgudel.

Berglöfi sõnutsi tööpuudus jätkuvalt kasvab, sisenõudlus on kesine, kuid samal ajal tuleb silmitsi seista vähenevate eelarvelaekumiste ning suurenenud sotsiaalkulutustega.

Suuremate riikide väljavaated on tema sõnul veidi paremad, sest taas suudetakse kaasata väliskapitali.

Balti riikide väljavaadete suhtes oli Berglöf optimistlik ning tõi näitena välja Läti. «Riik on teinud märkimisväärseid tegusid ja ma olen kindel, et nad tulevad sellest kriisist suhteliselt terve nahaga välja,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles