Cameron ähvardab Euroopa Liidu laienemist vetoga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Briti peaminister David Cameron ähvardas panna veto Euroopa Liidu edasisele laienemisele, sealhulgas näiteks Serbia ja Albaania liitumisele, kui paika ei panda reegleid «tohutute rännete» peatamiseks.

Cameroni sõnutsi peab Euroopa Liit leidma viise «aeglustamaks ligipääsu üksteise tööturgudele» vältimaks «tohutut viga», mille tulemusel tuli Britanniasse läinud aastakümnega sadu tuhandeid poolakaid ja leedukaid.

Nagu vahendab Financial Times, ütles Briti peaminister Brüsselis toimunud kahepäevalise tippkohtumise lõpus, et Euroopa peaks veelgi enam karmistama ligipääsu toetustele, väites, et tema muresid jagavad Saksamaa, Austria ja Holland.

«ELi asutajad ei suutnud lihtsalt ette kujutada, et uute riikide lisandumine vallandab massilise elanikkonna liikumise üle Euroopa,» ütles Cameron ja lisas: «Me peame pöörduma tagasi selle juurde, mida EL algselt ette nägi: vaba liikumine töötajate jaoks, kes on valmis kõvasti tööd tegema ja elus edasi jõudma – mitte vaba liikumine nende jaoks, kes ajavad taga parimat toetuste-diili.»

ELi välisministrid leppisid teisipäeval ametlikult kokku Serbia liitumiskõneluste käivitumise suhtes jaanuaris.

Tõenäoliselt läheb siiski aastaid, enne kui Serbiast ELi 29. liikmesriik saab – ning enamik valitsusi ei kibele seda protsessi kiirendama.

«Ükski riik niipea ELiga ei liitu, kui ehk Island välja arvata,» ütles üks kõrge euroametnik.

Liitumisjuttu on Brüsseliga ajanud veel sellised riigid nagu Türgi, Montenegro, Makedoonia, Bosnia ja Hertsegoviina ning Kosovo. Island on aga kõnelused ametlikult peatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles