Edelaraudtee: riik ei võitnud rongivaidlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edelaraudtee reisirong.
Edelaraudtee reisirong. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi ringkonnakohtu tänane otsus jättis riigi ja Elektriraudtee (uue nimega Elron) vahel sõlmitud reisijateveo lepingu kehtima leiab Edelaraudteed esindava advokaadibüroo Glikman Alvin & partnerid vandeadvokaat Ain Alvin, et riik ei võitnud vaidlust ja riigile ei antud ka niiöelda esimest korda õigust.

«Edelaraudtee võitis ka ringkonnakohtus,» toonitas Alvin, kelle hinnangul ringkonnakohtu otsus kinnitab taaskord, et riik on toiminud otselepingu sõlmimisel seadusevastaselt, kuna uute rongide operaatori leidmiseks oleks riik pidanud kehtiva õiguse järgi korraldama avaliku konkursi.

Tallinna ringkonnakohus rahuldas reedel osaliselt majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi apellatsioonkaebuse ning jättis jõusse ministeeriumi ja Elektriraudtee vahel sõlmitud lepingu.

Kohus põhjendas lepingu jõusse jätmist ülekaaluka avaliku huviga. Samas lühendas kohus lepingu tähtaeg selliselt, et see kehtib kaks aastat alates kohtuotsuse jõustumisest. Praegu on ministeerium Elroniga sõlminud lepingu neljaks aastaks.

Edelaraudteed esindava Aavokaadi sõnul nõustus ringkonnakohus vaidlustuskomisjoni ja Tallinna halduskohtuga, et otselepingu puhul esinevad tühisuse alused ja Edelaraudtee vaidlustus oli põhjendatud, mistõttu mõistis kohus Edelaraudtee kasuks riigilt välja ka kõik kohtukulud.

See, et kohus jättis Edelaraudtee hinnangul ebaseadusliku otselepingu reisirongiliikluse katkematuse kaalutlusel ajutiseks perioodiks avalikes huvides kehtima, on Alvini hinnangul põhjendamatu.

«Riik ise on seni jätnud avalikud huvid sekundaarseks, keskendudes jõupositsioonilt riigiettevõtte huvidele ja konkurendi turult kõrvaldamisele,» sõnas Alvin. «Seeläbi on riik oma ebaseadusliku tegevuse tõttu loonud olukorra, kus seaduses nõutavat avalikku konkurssi ei jõuta enam korraldada,» lisas ta.

Edasised vaidluses riigi ja Edelaraudtee vahel keskenduvad advokaadi sõnul kahjunõudele, mille Edelaraudtee on riigi vastu esitanud. «Loodetavasti mõistab kohus juba lähiajal Edelaraudtee kasuks riigi tegevuse eest õiglase hüvitise,» kommenteeris Alvin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles