Eesti Energia Jordaania projekt neelab 600 miljonit

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse liige Harri Mikk õlitööstuse katusel, tema selja taga ehitusplats, kuhu tuleb lähiaastail kolm uut õlitehast.
Eesti Energia juhatuse liige Harri Mikk õlitööstuse katusel, tema selja taga ehitusplats, kuhu tuleb lähiaastail kolm uut õlitehast. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia Jordaania õli- ja elektritööstuse projekti arenduskulud küünivad eeloleval neljal aastal 60 miljoni dollarini ehk 762 miljoni kroonini.

Eesti energiafirmal tuleb sellest välja käia 76 protsenti ehk praeguse dollari kursi juures 580 miljonit krooni.

«Jordaania projekti arendusperioodi kulud eelseisvaks neljaks aastaks on hinnanguliselt 60 miljonit USA dollarit ning seda finantseerivad osanikud,» kommenteeris Eesti Energia juhatuse liige Harri Mikk. « Eesti Energial on projekti teostavas ühisettevõttes 76% osalus ning projekti panustamine leiab aset proportsionaalselt osalusele.»

Vähemusosalus Jordaania õliprojektis kuulub kohalikule firmale Near East Group.

Mikk märkis, et arendusfaasis on vaja ära teha veel palju tööd: teostame geoloogilisi uuringuid, planeerime kaevandusi, viime lõpule katsetused kohaliku põlevkiviga ning projekteerime õlitehase, järeltöötlustehase ning elektrijaama.

Eelmisel nädalal sõlmis Eesti Energia Jordaania valitsusega 50 aastaks kontsessioonilepingu, mis annab firma käsutusse kuni neli miljardit tonni põlevkivi.

«See aga, et Jordaania põlevkivist on võimalik õli toota, on täiesti kindel. Küsimus on ainult selles, kas Jordaanias järgmise kümne aasta jooksul põlevkivitööstus luuakse,» ütles Mikk.

«Põhjuseks, miks me arenduse faasi niivõrd palju panustame, väga põhjalikke katsetusi, projekteerimisi ning uuringuid läbi viime, on see, et avastada juba selles faasis mis tahes edasise tööstuse loomist välistavaid tehnilisi, majanduslikke või keskkonnaalaseid asjaolusid,» lisas ta.

«Juhul, kui taolisi välistavaid asjaolusid peaks ilmnema, on võimalik projekt katkestada,» kinnitas Mikk.

Mikk märkis, et naftafirma Shell on põlevkivi maa-aluse töötlemise arendamisse investeerinud miljard dollarit ja ilmselt teist sama palju tuleb veel investeerida.


«Nad peavad kulutustega samas rütmis ka jätkama, enne kui saavad teada, kas maa-aluse töötlemise abil on üldse võimalik põlevkivist õli toota. Meie teeme aga midagi sellist, mida on Eestis varem juba tehtud,» märkis Mikk.

Mikk lisas, et Eesti Energia senised kulud Jordaania projektile on olnud 2 miljonit eurot, mille eest on teostatud eeluuringuid ning läbi viidud läbirääkimiste protsessi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles