Obama nõunik: USA majandus nõuab jätkuvat turgutust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja majandusnõunike komitee juht Cristina Romer.
Valge Maja majandusnõunike komitee juht Cristina Romer. Foto: SCANPIX

Kuigi USA majandus on viimase 70 aasta suurimast langusest vähehaaval kosuma hakanud, on keskvalitsuse sekkumine tööturu olukorra parandamisesse jätkuvalt vajalik, tõdes president Barack Obama majandusnõunik Christina Romer.

«Me ei vaja praegu mitte toetuspakettide lõpetamist, vaid uusi programme, mis aitaks erasektori tugevamalt jalgele,» vahendab CNBC Valge Maja majandusnõunike komitee juhi Romeri sõnu.

Nõunikule teeb muret, et poliitikud võivad praeguse õhkõrna majanduse taastumise turgutuspakettide lõpetamisega tagasi pöörata.

Romer utsitas Kongressi presidendi välja pakutud kiirema kasvu tagamise meetmeid heaks kiitma, sealhulgas laenufondi loomine väikeettevõtetele laenuandmise tagamiseks ning pankrotiäärel kohalike omavalitsuste toetamine, et tööhõivet säilitada.

Ligi 10-protsendilise tööpuudusega USA valitsus peab majanduskasvu kiirendama, seistes samal ajal silmitsi üha suureneva eelarvepuudujäägi survetega. Prognooside kohaselt kasvab puudujääk tänavu 1,6 triljoni dollarini.

Aprillis loodi riigis 290 000 uut töökohta, mis on küll oodatust parem näitaja ja annab tunnistust majanduse kosumisest, kuid tööpuuduse määr kerkis 0,1 protsendipunkti võrra 9,9 protsendini.

«Majandus liigub vaieldamatult õiges suunas, kuid kuigi taastumine käib, ei ole majandus veel taastunud,» lausus Romer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles