SAS sai üle hulga aja aastakasumi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi lahutasid SASi pankrotist loetud nädalad.
Aasta tagasi lahutasid SASi pankrotist loetud nädalad. Foto: SCANPIX

Skandinaavia lennufirma SAS, mis pääses mullu tänu sügavatele kulukärbetele napilt pankrotist, on teeninud esimese aastakasumi alates aastast 2007.

Samas aga teatas pikka aega virelenud lennufirma, et tuleva aasta finantseesmärgid jäävad Euroopa majanduse nõtruse tõttu ilmselt täitmata.

Nagu vahendab Financial Times, lükkas SAS ühtlasi kaugemasse tulevikku ehk aastatesse 2015-2016 oma hinnalisandi (kaubandusliku juurdehindluse) eesmärgi – 8 protsenti.

Oktoobriga lõppenud 12-kuulise perioodi kasumiks õnnestus SASil 42 miljardi kroonise käibe pealt välja pigistada 179 miljonit Rootsi krooni puhaskasumit.

SAS kujunes väikeste «lipulaevade» vaevade kehastuseks, kuhjates endale vahemikus 2008-2012 enam kui 15 miljardi Rootsi kroonise kahjumi.

Aasta tagasi lahutasid SASi pankrotist loetud nädalad. Lõpuks saavutas firma siiski oma lendurite ja pardateenindajatega kokkuleppe kuni 15-protsendiliste palgakärbete ja pensionihüvitiste piirangute osas.

Läbirääkimised olid tookord niivõrd dramaatilised, et Rootsi töölised ja ametiühingud on turris tänaseni. Alles hiljuti ütles ametiühingute liidu LO liider Karl-Petter Thorwaldsson: «Me olime tookord tõesti vihased. Viis, kuidas nad selle lepingu tegid, polnud hea.»

Läbirääkimiste keeristes nimetas Thorwaldsson kokkulepet aga «kuriteoks kõige selle vastu, mida Rootsi mudel esindab».

SASi tegevjuht Rickard Gustafson tervitas kasumit kui märki sellest, et odavlennufirmade karmi konkurentsi ja nõrga majanduskasvuga on siiski võimalik edukalt võidelda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles