Kuidas teenida raha kui sul puudub töökoht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui töötad kodus, loo endale korralik töökoht. Pilt on illustratiivne.
Kui töötad kodus, loo endale korralik töökoht. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Forbesi ajakirjanik Deborah L. Jacobs kirjutab isiklikule kogemusele tuginedes sellest, kuidas teenida raha olukorras, kus sul puudub töökoht ehk iseenda tööandjana.

Enne Forbesiga liitumist oli Jacobs 23 aastat iseendale tööandja ning töötas kodus. Ta kummutab müüdi nagu oleks taoline elu mingi meelakkumine. „Meil oli täiskohaga lapsehoidja, kes tegeles alumisel korrusel meie lapsega, samal aja kui mina ja mu abikaasa ülemisel korrusel töötasime,“ kirjutab ta. „Ainus puhkepaus päeva jooksul oli lõuna koos lapsega. Kui meil oli vaja päeval mingis asjus töökohustuste juurest eemale käia, tegime asju õhtuti või nädalalõppudel.“

Jacobs hoiatab, et sellise elustiili harrastamine on nagu sõit ameerika raudteel. Ta jagab ka nõuandeid, mida silmas pidada, kui alustada oma äri palgatöö kõrvalt või jätta päriselt palgatööga hüvasti.

Loo endale finantspuhver. Kuigi sinu kreeditorid nõuavad sinult korralikku maksmist, siis enamik su kliente maksmisega ei kiirusta. Isegi kui sa kirjuta arvele, et maksetähtaeg on 30 päeva, pole harv, et arve tasutakse 60 või koguni 90 päeva jooksul. Hilinenud maksete üle kurtmine või äripartneritelt maksetähtaja ületamise eest intresside võtmine võib nad hoopis eemale peletada. Et pingeid oleks vähem, hoolitse selle eest, et sul oleks rahaline puhver, mis kataks vähemalt kuue kuu (või veelgi parem – terve aasta) kulutused.

Tee seda, mida sa oskad. Pole mõtet raisata oma säästusid mõne eksisteeriva äri või frantsiisi ostmisele. Näiteks kui sind on vallandatud mingilt alalt, kus olid hea, siis jätka sama asja tegemist. Sa ju tunned seda ala ning sellel tegutsevaid inimesi.

Leia töötamiseks mugav koht. On oluline valida koht, kus on võimalikult vähe segajaid. Kodus töötades väldid kontorikulusid ning saad koduseid kulutusi optimeerida. Samas tähendab kodus töötamine raudset distsipliini – ei mingit külmkapi vahet käimist, sõpradega suhtlemist töö ajal ega naabritele teenete osutamist. Kui sulle tundub see võimatuna, kaalu töötamise kohana mõnd teist paika.

Kuluta mõistlikult. Uued tehnoloogiad ja sotsiaalmeedia pakub väikefirmadele ja ettevõtlusega alustajatele häid võimalusi kulutuste vähendamiseks. Kuluta stardiraha töötamiseks vajaliku tehnoloogia muretsemiseks ning investeeri mugavasse töötooli. Samas ei pea see olema kõige kallim, vaid täiesti vabalt võib leida sobiliku mööblieseme ka kasutatud büroomööbli kauplusest.

Loo endale digitaalne jalajälg. Kui sinust Google`i otsinguga midagi välja ei tule, siis võivad inimesed arvata, et sind pole olemaski. Sellepärast tee endale koduleht ja ole aktiivne onlines. Kui sa kasutad Facebooki eraisikuna, siis võib-olla oleks mõistlik teha ka oma firmale sinna lehekülg. 

Loo endale professionaalne kuvand. Vasta telefonikõnedele korrektselt ja ennast nimepidi tutvustades. Väldi enda nimetamist vabakutseliseks, vaid kasuta pigem oma ettevõtte nime. Kui sa oled ennast juba tööga kindlustanud ning tööd tuleb rohkem kui jõuad ise ära teha, saad selle jagada alltöövõtjatele.

Müü oma tööd õige hinnaga. Uuri, mis taoline töö turul maksab. Kuigi sa oled innukas, ei soovi sa ilmselt oma oskusi ja aega müüa poolmuidu. Samas küsides liiga kõrget hinda oma töö eest, tõrjud sa kliendid eemale. Oleks hea, kui saaksid samadelt klientidelt mitmeid töid, sest siis oskad juba hinnata, kui palju kulub aega nende tegemiseks ning mis on töö õiglane hind. Ühekordsete projektidega on nii ja naa – need võivad olla tulutoovamad, kui püsiv koostöö, samas võib juhtuda, et teed valearvestuse ning hindad valesti projektile kuluvat aega. Siin on ka oht, et klient hakkab nõudma lõputuid muutusid ja töö ümbertegemist.

Kui sa ei ole päris kindel selles, kui palju töö tegemine aega võtab, küsi hinda tunnitasu alusel. Et saada teada oma tunnitasu, võta oma viimane aastapalk, jaga see 2000ga (40 tundi nädalas 50 nädala jooksul) ning lisa sinna umbes 30 protsenti. Selle hinnaga mine läbirääkimistele. Kui klient peab hinda liiga kalliks, siis küsi, milline on tema eelarve. Kui alles alustad iseseisva ettevõtjana, siis vähemalt alguses on eesmärgiks omandada kogemusi ja luua suhteid. Kui teed head tööd ja kliendid on sinuga rahul, siis tuleb sulle ka rohkem töid ja saad hindu tõsta.

Kui vaja, palka abilisi. Selles pole midagi halba, kui kasutada alltöövõtjate abi. Eriti võiks seda varianti kaaluda lihtsamate ja ajamahukate tööde puhul.

Loo endale toetav meeskond. Vaheta ideid sarnaste ettevõtetega. Ümbritse end inimestega, kes usuvad sinu edusse. Ole valmis selleks, et su tutvusringkond muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles