Esmaspäeva hommiku e-maili sündroom – mis see on?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kardavad esmaspäeva hommikuti oma e-posti vaadata, kartes halbu üllatusi. Pilt on illustreeriv.
Inimesed kardavad esmaspäeva hommikuti oma e-posti vaadata, kartes halbu üllatusi. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Pärast mõnusat nädalavahetust offline`s avad esmaspäeva hommikul värisevate käte ja ärevusega oma e-postkasti, kartes halbu üllatusi. Võimalik, et kannatad nähtuse all, mida psühholoogid nimetavad esmaspäeva hommiku e-maili sündroomiks.

«Inimesed kardavad postkasti avada, sest seal võib oodata suur hulk vastuseid ootavaid kirju, võib-olla mingeid korraldusi ja nõudmisi,» kirjeldab TTÜ psühholoogiaprofessor Mare Teichmann. «Seda sündroomi on uuritud ja pandud tähele, et inimesed tunnevad esmaspäeviti enne kirjakasti avamist hirmu, muret, paralüüsi ning kardavad kaotada professionaalset identiteeti. Paljud inimesed ei julge kohe tööle tulles postkasti lahti tehagi ning viivitavad sellega võimalikult kaua.»

E-kirjadega seonduvat stressi põhjustab tänapäeva tööelu juures nii tavaliseks muutunud soov või vajadus, et inimene peab olema alati kättesaadav ja nähtav. Mida siis teha, et esmaspäeva hommikud poleks nii hirmsad? «Ega siin ei olegi väga head soovitust, ju tuleks siis laupäeval oma postkasti vaadata,“ sõnab Teichmann. „Samas juhid, kes tihtipeale saadavad kirju ja korraldusi laiali reede õhtul, võiks siis panna kirjad teele ka arvestusega, et nende vastamise tähtaeg pole kohe esmaspäeva hommikul.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles