Tööandjad ega töötajad ei taha palku avalikustada

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohusetundlikud inimesed sageli teenivad rohkem.
Kohusetundlikud inimesed sageli teenivad rohkem. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimasel aastal on palju arutletud erasektori palkade avalikustamise teemal  ning üks arvamus on, et palgastatistika on Eestis liiga salastatud ning see tekitab soolist palgalõhet. Hiljutisest uuringust selgus, et üle 90 protsendi töövõtjatest ja -andjatest ei soovi palgainfot avalikustada.

Palgainfo Agentuuri, CV Keskuse ning teiste koostööpartnerite sügisesest uuringust selgub, et lootus kõrgemast või õiglasemast numbrist palgatšekil ei ole piisav, et töötaja sooviks avalikult näidata oma palganumbrit. Kõigest 8 protsenti töötajatest soovib, et kõikide inimeste töötasud oleksid avalikud. 21 protsenti arvab, et palgainfo võiks olla avalik ainult organisatsiooni siseselt. Oodatult ei soovi palgainfot avalikustada ka tööandjad, kellest ainult 2 protsenti soovis töötasude avalikustamist, 96 protsenti tööandjatest ei soovi palku avalikustada isegi mitte organisatsiooni siseselt. Tööturul on pigem nõudlus selgemate tasustamise põhimõtete järele.

Seda, et enamik töötajatest ei taha oma palku avalikustada, toetab ka fakt, et suur osa töötajatest tegelikult juba täna teab oma kolleegide palganumbreid. Seega ei nähta vajadust nõuda palgainfo avalikustamist. Nimelt selgus detsembris läbi viidud CV Keskuse uuringust, et 43 protsenti vastanutest teab enamiku või vähemalt mõne töökaaslase palka ning 24 protsenti väitis, et ei tunnegi oma kolleegide palganumbri vastu huvi.

Palgainfo agentuuri, CV Keskuse ja teiste koostööpartnerite uuringus osales 12 877 inimest. CV Keskuse palkade avalikustamise küsitluses osales 640 vastajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles