Atonen soovitab tulumaksu üldse kaotada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen
Meelis Atonen Foto: Andres Haabu / Postimees

Endine majandusminister ja praegune Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen (Reformierakond) leiab, et Eestil oleks viimane aeg taas maksusüsteemiga midagi uuenduslikku ette võtta. Eesti innovaatilise maksusüsteemi tuumaks võiks tema arvates olla tulumaksu täielik kaotamine.

Atonen ütles Postimehele antud intervjuus, et tulu maksustamine ei ole tema hinnangul lihtsalt õiglane. «Võtame näite, kus kaks ehitajat teevad tööd. Üks teeb kaheksa tunniga ühe hulga tööd, teine teeb kaks korda rohkem. Miks see, kes rohkem tööd teeb, peab rohkem makse maksma? Kuna ta teeb tükitööna rohkem, siis ta teenib endale rohkem, aga ka ühiskonnale peab maksma rohkem,» kirjeldas Atonen.

Tema sõnul peaks tulumaksu kogumisest saamata jäänud maksud koguma litsentsitasude ja ressursi maksustamisega. «Kui ettevõte tahab turul tegutseda, siis ta maksab iga-aastast tegutsemisloa- või litsentsitasu ja tulumaks ei huvita kedagi, sest see, kui edukalt ta tööd teeb, kui ta on õiguse tööd teha ja õiguse turul tegutseda endale välja ostnud, on juba igaühe enda äririsk,» selgitas Atonen.

Litsentsitasu ja ressursi nagu maa ja teede maksustamine aitaks Atoneni hinnangul maksutulu ka omavalitsustele õiglasemalt jaotada, kuna tasud laekuksid ikkagi sinna, kus tegelikult äri aetakse. Lisaks saaks sellise maksusüsteemiga teha ka erandeid näiteks eksportivatele ettevõtetele, kelle käest võiks litsentsitasu vähem küsida.

«Igasuguste kaudsete teenuste maksustamine oleks palju õiglasem. Praeguses olukorras, kus me maksame palgast juba niigi palju ära, ma ka ei taha, et näiteks automaks tuleks. Aga kes raiskab rohkem ressurssi, kas see, kes käib jalgsi tööle, sõidab ühistranspordiga, või see, kes ostab endale auto ka? Autoomanik kulutab igal juhul rohkem ressursse,» kirjeldas Atonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles