Ligi: tulumaksu langetamata jätmine oleks sõnamurdlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul oleks ületulevast aastast tulumaksu langetamata jätmine sõnamurdlik ja võiks vastuollu minna õiguskindluse põhimõttega.

«Lastega perede toetused on kahtlemata selline osa eelarve kuludest, mille kaasaegsel tasemel hoidmist tuleb pidevalt hinnata ja vajadusel toetusi ka tõsta. Siiski ei pea me õigustatuks toetuste tõstmist tulumaksumäära langetamise tühistamise arvelt,» kirjutab Ligi arvamuses sotsiaaldemokraatide esitatud eelnõu kohta, millega tulumaksumäära langetamise asemel suurendatakse ületuleval aastal lastetoetusi.

«Tulumaksumäära langetamine on olnud pikaajaline maksupoliitiline eesmärk, mis kirjutati tulumaksuseadusesse juba 2006. aastal. Seda lubadust on tulnud majanduskriisi tõttu edasi lükata, kuid sellest loobumine oleks praeguses olukorras sõnamurdlik ja võib minna vastuollu õiguskindluse põhimõttega,» ütles Ligi.

Maksumäära langetamine vähendab Ligi sõnul kõigi maksumaksjate maksukoormust ning aitab seeläbi kaasa ka lastega perede toimetulekule. Riiklike peretoetuste suurendamise vajadust ja võimalusi hinnatakse ka edaspidi ning sobivate katteallikate olemasolul neid ka tõstetakse, rääkis ta.

Ületuleval aastal on olemas allikas nii esimese kui ka teise lapse toetuse tõstmiseks vähemalt 48 eurole, ütles sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser kolmapäeval riigikogus, enne tuleva aasta eelarve vastuvõtmist.

«Selleks tuleb vaid loobuda 1-protsendilisest tulumaksumäära vähendamisest. See jätab alampalga saajale kätte ühe euro, õpetajale 6 eurot ja näiteks peaministrile täiendavalt 48 eurot,» ütles Mikser. lisades, et tegu on selgete alternatiividega, kuna mõlema hinnasilt on umbes 75 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles