Kullafondid pretsedenditus languses

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Investorid on loobumas börsil kaubeldavatest kullafondidest tempos, mida pole nähtud nende loomisest saadik, kirjutab Bloomberg.

14 suurema börsil kaubeldava kullafondi positsioonid on alates jaanuarist langenud 31 protsenti 1813,7 tonnini, mis on esimene langus alates nende loomisest 2003. aastal.

Börsil kaubeldavad kullafondid on investeerimisfondid, mille osakute hinnad järgivad väärismetalli börsihindu.

«Kõik tegurid, mis lükkasid kulla hinda viimase 12 aasta jooksul tõusule, on muutunud vastupidiseks,» ütles uudisteagentuurile Prantsuse suurpanga Societe Generale analüütik Robin Bhar. «Kui kulla hind langeb edasi, müüvad fondid edasi,» lisas ta. Bhar on viimasel kaheksal kvartalil olnud kõige täpsem väärismetallide ennustaja.

Tänaseks on kulla hind langenud 1229,20 dollarile (893,77 eurole) unts. Võrreldes rekordhinnaga (1921,15 dollarit unts) 2011. aasta septembris, on väärismetall odavnenud 36 protsenti. Sel aastal on kullast enam odavnenud vaid hõbeda ja maisi hind.

Kullafondid on alates jaanuarist müünud 800 tonni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles