Välisomandis oli iga 14. Eesti ettevõte

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas oli välisinvestorite käes üle kümnendiku ettevõtetest.
Tallinnas oli välisinvestorite käes üle kümnendiku ettevõtetest. Foto: Statistikaamet

Statistikaameti andmetel oli 2012. aastal Eestis väliskapitali kontrolli all seitse protsenti Eesti ettevõtetest. Tallinnas oli välisinvestorite käes üle kümnendiku ettevõtetest.

2012. aastal oli Eestis ligi 108 900 tegutsevat ettevõtet (sealhulgas äriühingud ja FIEd), neist ligi 45 800 Tallinnas. Tegutsevate ettevõtete koguarvust oli välismaise kapitali kontrolli all seitse protsenti. Enim oli välisinvestorite käes Tallinnas paiknevaid ettevõtteid (12%). Mujal Eestis oli välisinvesteeringute kontrolli all olevate ettevõtete hulga osatähtsus suhteliselt väike (1–4%), kõige vähem oli sellised ettevõtteid Põlvamaal. Välisinvestorid pärinesid peamiselt naaberriikidest – Soome, Rootsi, Läti, Venemaa, järgnesid USA ja Saksamaa.

Tööhõivele oli välismaise kapitali mõju suurem. Välisinvesteeringuid tehakse sageli tööjõumahukamatel tegevusaladel, näiteks tööstuses. Kui tööstusettevõtetest oli iga kümnes väliskontrolli all, siis kõigist tööstuses töötavatest inimestest saab neis tööd ligi pool. Iga neljas ettevõtluses hõivatu töötab väliskontrolli all olevas ettevõttes, Harjumaal koguni iga kolmas.

Valgamaal sai välisinvestorilt palka iga neljas töötaja, seda just suurtes toiduainete-, rõiva-, puidu- ja mööblitööstusettevõtetes. Pärnumaal avaldavad mõju väliskontrolli all olevad ettevõtted tekstiili-, elektroonika-, sporditarvete- ja mööblitootmises. Tööandjatena olid 2012. aastal olulisemad Soome, Rootsi, USA, Suurbritannia, Saksamaa, Norra ja Taani investorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles