Raamatuäri on kasvuteel

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein firma kaupluses Tallinnas Viru keskuses.
Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein firma kaupluses Tallinnas Viru keskuses. Foto: Andres Haabu

Eesti suurimad raamatumüüjad on käesoleva aasta majandustulemustega rahul – kuigi üks aasta peamise müügihooaegu võtab alles tuure üles, julgetakse juba praegu ennustada aasta lõikes stabiilset kasvu.

Rahva Raamatu turundusjuhi Anu Vagensteini sõnul soovib ettevõte igal aastal saavutada eelmisest paremat tulemust ja see on tänavu ka õnnestunud. «On olnud mõningad kuud, kus  majandusnumbrid on olnud eelmise aasta tasemel või veidi alla, kuid enamik kuid on osutunud edukamaks,» lausus ta.

Kasvus oli enne intensiivse jõulumüügi algust kindel ka Apollo müügi- ja turundusjuht Eha Pank, kelle sõnul ületab Apollo kindlasti eelmise aasta tulemusi.

Apollo käibest moodustab raamatute müük umbes kaks kolmandikku, ülejäänud müügitulu tuleb muusikalt, filmidelt, mängudelt ja kontoritarvetelt. Rahva Raamatu puhul on raamatute osa jaemüügist pisut suurem, küündides 83 protsendini.

Mõlemas poeketis on selle aasta kasv tulnud just peamiselt tänu suurenenud raamatumüügile, näiteks Rahva Raamatus on ilukirjanduse müük kasvanud 18 protsenti ning lastekirjanduse müük lausa 25 protsenti.

Ilukirjanduse populaarsust nentis ka Pank, kelle sõnul võib seda seletada hea raamatuaastaga. «2013. aastal ilmunud raamatud on mitmekesised ja see on üks põhjustest, miks raamatute müük on kasvanud,» selgitas ta.

Populaarseimatest ilukirjandusteostest mainivad mõlemad raamatumüüjad Andrus Kivirähki teost «Maailma otsas», Indrek Hargla «Apteeker Melchiori ja Pirita kägistajat» ning väliskirjandusest «Viiekümne halli varjundi» kolme osa.

Lähiajal turuosalised raamatute hinna tõusu ei prognoosi, kuigi mõningane majanduslik surve selleks on olemas.

«Hetkel meil kindlasti raamatute hindade tõstmist plaanis ei ole. Pikemate tulevikuplaanide kohta ei saa midagi öelda, viimastel aastatel on tõusnud hinnad kõigis sektorites – töötasud, halduskulud jne – meie ümber. Kui see jätkub, siis loomulikult mõjutab see ka meie äri,» ütles Apollo turundusjuht.

«Meie ei ole seni konkurendi hinnatõusuga kaasa läinud. Raamatute omahind on aga viimastel aastatel kasvanud ning see on tunda ka lõpphinnas,» kommenteeris Vagenstein.

Kui paberraamatud on tänavu hästi müügiks läinud, siis e-raamatud tõelist läbimurret Eesti turul sellel aastal veel teinud ei ole. Kui mullu hinnati nende turuosaks umbes 0,4–0,5 protsenti, siis tänavu prognoosib Rahva Raamat selleks 0,6 protsenti, Apollo on ühe protsendi suuruse hinnanguga veidi optimistlikum.

Pank usub, et tuleval aastal on oodata e-raamatute osakaalu olulist suurenemist käibes, märkides seejuures, et Apollo e-poe müügist on e-raamatute osakaal juba praegu ligi viis protsenti.

«E-raamatu lugeja on naine vanuses 30–40 eluaastat, kes on raamatusõber ning aldis uusi tehnoloogiaid katsetama,» kirjeldas keskmist e-raamatu huvilist Vagenstein, kelle sõnul ostetakse e-raamatuna peamiselt uusi ilukirjandusteoseid.

Vaatamata kohaliku e-raamatuäri tagasihoidlikule kasvule on e-lugerite müük sel aastal juba hüppeliselt suurenenud. Apollo, mis tõi detsembris koostöös e-lugerite tootja PocketBookiga turule Apollo brändi seadme, on sellel aastal müünud mullusest kokku kaks korda rohkem e-lugereid, Rahva Raamat hindab enda vastavaks kasvuks 60 protsenti.

Mõlemad ketid plaanivad lähiajal heade tulemuste toel investeerida kasvu. Rahva Raamat uuendas hiljuti oma veebipoodi ning lisaks äsja avatud esindusele Mustika keskuses plaanitakse tuleval suvel avada kauplus ka Narvas Astri keskuses. Apollo aga soovib oma järgmise raamatupoe rajada Pärnu linnasüdamesse.

Laienemisega seoses võib mõlemas ketis oodata ka kaupluste töötajaskonna suurenemist.


Kaks suurt

Rahva Raamat AS

2012. aasta käive 12,77 miljonit eurot, kasum 287 000 eurot

Apollo Holding OÜ

2012. aasta käive alates 21. märtsist kuni aasta lõpuni 8,84 miljonit eurot, kasum 227 000 eurot (Apollo Holding OÜ alustas tegevust 1. mail 2012, kui osteti Soome ettevõttelt Rautakirja OY Apollo kaupluste kett)

Allikas: äriregister

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles