Kodu otsides uuri, mis sisaldub hinnas

, LAAM Kinnisvara OÜ partner, Eesti Kinnisvarafirmade Liidu aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks et kinnisvarakuulutusi lugedes tekiks tervikpilt hinnast ja pakutavast, tasub lugeda üldinfo kõrval hoolega ka lisainfot.
Selleks et kinnisvarakuulutusi lugedes tekiks tervikpilt hinnast ja pakutavast, tasub lugeda üldinfo kõrval hoolega ka lisainfot. Foto: Scanpix/CORBIS

Koduotsijad võiks tähelepanu pöörata sellele, et müügikuulutusi vaadates tasub süveneda, mida küsitava raha eest tegelikult saab, kirjutab LAAM Kinnisvara OÜ partner Mart Saa.

Algselt lihtsana tunduv ülesanne – leida endale kodu – polegi nii lihtne, ja seda enamik kinnisvara ostusooviga kokkupuutunuid ka teab. Püüan olla abiks ja juhtida tähelepanu nüanssidele, mida võiks arvesse võtta, kui internetis kinnisvaralehti vaadates tekib tunne, et sobiva leidmine osutub liig keeruliseks ning tekib segadus – kuidas erisuguseid pakkumisi omavahel üldse võrrelda saab?

Keskendu lisainfole

Otsingu alustamisel on tavapäraselt teada mõned näitajad, mis peaksid olema otsitaval kinnisvaraobjektil kindlasti olemas. Enamasti on nendeks hinnaklass, tubade arv ja maja materjal – puit või kivi.

Paljuski tundub, et ka asukoht on otsustatud, kuid tihti muutub arvamus selles osas kiiresti. Otsimise algkriteeriumit sisestades selgub peagi, et nüansse on märksa enam ja kõiki ei saa kuulutuse lühikesest või üldsõnalisest pealkirjast välja lugedagi.

Siinkohal tasuks kindlasti enam tähelepanu pöörata just kuulutustes leiduvatele ridadele lisainfo kohta – tegelikult on neis palju vajalikku teavet.

Oma tööd tundvad maaklerid kirjutavad lisainfo ridadel arusaadavalt välja palju ostja jaoks olulist, tuues eraldi esile majaga seonduva info ja eluruumiga seotud nüansid ning lisaks ümbruskonnas toimuva ja korterelamute puhul ka korteriühistuga seonduva teabe.

Lisainfo lahtris selgub samuti üht-teist selle kohta, mida sisaldab hind. Siinkohal olekski paslik öelda, et hinda vaadates tuleks süveneda ka korteri piltidesse ning lugeda lisainfo lahtrist välja see, mis tegelikult korteri hinnas sisaldub.

Kalkuleeri hoolega

Pildid annaksid esimese ettekujutuse, kas mööbli ja kodutehnika sisse jäävad tooted on hinnatud õigesti või pigem mitte.

Suurem osa meist vaatab korteri lõpphinda ja hinda ruutmeetri kohta ning otsustab siis selle sobivuse üle, kuid enamasti jääb tähelepanuta see, mida muud veel müügihind sisaldab ja kui kvaliteetsed on vallasvara ehk mööbel ja tehnika.

Meenutan siinkohal, et kui osta vaid tühi korter, peab arvestama päris suurte lisakuludega mööbli, kodutehnika, kardinate ja muu vajaliku ostmiseks. Eelnevalt kasutuses olnud elamispindadel on need kulud juba eelmine omanik ära kandnud ning korrektse inimese korral on need ka enamasti vägagi heas seisukorras – nende eest küsitav hind on aga oluliselt soodsam kui poes.

Lisaks jääb ära mööbli tellimiseks kuluv aeg, raske töö sobivate valikute tegemisel ja muu sarnane, mis tekitab siiski ebamugavusi. Alati saab intiimsemad asjad, näiteks voodi, välja vahetada, aga suurem osa sisustusest on üldjuhul siiski sobilik.

Pankade seisukoht on juba aastaid selline, et sisseehitatud mööbel sobib ka hindamisakti ja müügiobjekti hinna sisse, hinnatava vara juurde. Selle alla kuuluvad köögimööbel ja vannitoasisustus ning mõnel juhul ka muu, vaid selle elamispinna juurde kuuluv ja mitteteisaldatav mööbel.

Seega tasuks süveneda lisainfos olevasse teksti ja seejärel mõelda veel kord üle, kas küsitav hind on liialt kõrge või äkki lahendaks selle hinna sees olev sisustus ka teie muud lisakulutused, mida olete planeerinud kinnisvaraostu järgselt teha mööblile ja kodutehnikale.

Kokkuvõetult pole müügikuulutuses olev hind vaid kinnisvara hind – selles sisaldub palju muudki, mida muidu tuleks endal ehk lisaks osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles