PwC: Araabia poolsaare majanduspotentsiaal – palju enam kui ainult nafta

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatöötlemistehas Saudi Araabia idarannikul.
Naftatöötlemistehas Saudi Araabia idarannikul. Foto: EPA / Scanpix

PwC detsembrikuine maailmamajanduse ekspressülevaade tõdeb, et võrreldes E7
riikidega on kuuest Araabia riigist koosneva Pärsia lahe riikide koostöönõukogu (GCC) kaubandusbloki majanduse potentsiaal teenimatult varju jäänud.

Pärsia lahe riikide koostöönõukogu moodustavad Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Katar, Kuveit ja Omaan, kelle SKT on kokku sama suur kui Indial. PwC andmetel on GCC majandus kasvanud sel sajandil keskmise kiirusega 8 protsenti aastas, mis on rohkem kui E7 (seitse juhtivat arengumaad: Hiina, Brasiilia, Venemaa, India, Mehhiko, Indoneesia, Türgi)riikidel, välja arvatud Hiina ja India. Tänasega võrreldes suureneb piirkonnas tööealiste elanike arv eeloleva kaheteist aastaga tervelt kolmandiku võrra, mis on sealsele majandusele nii võimalus (uued tarbijad) kui ka probleem (vajadus luua 10 miljonit uut töökohta).

Araabia poolsaare riigid eristuvad E7 kasvuriikidest positiivselt oma hea ettevõtluskeskkonna poolest: kuuest riigist viis edestavad Maailmapanga ärikeskkonna lihtsuse edetabelis parimat E7 riiki Mehhikot. Ehkki nafta ja gaas annavad peaaegu poole GCC riikide SKT-st, on ka «teine pool» ehk fossiilsete kütustega mitteseotud majandus kasvanud sel sajandil keskmiselt ligi 7 protsenti aastas. Samuti iseloomustab Araabia poolsaare riike korras ja stabiilne pangandus ning piirkond on end suutnud kehtestada ka lennunduse transiitsõlmena.

Uuringut kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide juht Teet Tender ütles, et globaalse konkurentsi tingimustes on loomulik, et investorid otsivad uusi kasvupiirkondi ning äritegemise lihtsust peetakse sel juhul sageli isegi olulisemaks kui madalaid makse või odavat tööjõudu. «See, et ka Eesti ettevõtetel on juba omad Araabia-edulood ette näidata, on märgiks, et ka meie globaalselt mõtlevad ettevõtjad on sealseid võimalusi märganud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles