Kesk- ja Ida-Euroopa firmajuhid kalduvad kergemini petturluse teele

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamasti on petturiteks juhtivatel kohtadel töötavad mehed. Pilt on illustratiivne.
Enamasti on petturiteks juhtivatel kohtadel töötavad mehed. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kesk-ja Ida-Euroopa (KIE) riikide ettevõtetes on pettuste taga keskmiselt 36-45-aastased autokraatliku stiiliga tippjuhid, kes on ettevõttes töötanud üle kuue aasta, näitab KPMG analüüs, kus võrreldi KIE pettuste dünaamikat ülemaailmsete trendidega

«Võrreldes muu maailmaga on KIE riikides pettuste taga rohkem tegevjuhid või juhatuse liikmed - 44 protsendil juhtudest võrreldes 28 protsendiga mujal. Samuti iseloomustab KIE pettureid regiooni eripäradest tulenevalt keskmisest suurem kalduvus autokraatiale (39 protsenti võrreldes 20 protsendiga maailmas),» ütles KPMG Baltics OÜ nõustaja Anu Ahas-Saaron.

Ahas-Saaron lisas, et Eestis oli tänavu KPMG-le teadaolevate pettuste puhul petturi keskmine vanus 46 aastat, neist 60 protsenti töötas juhtival kohal ning 62 protsenti olid mehed.

KPMG analüüs märgib, et KIE riikides on autokraatlik juhtimisstiil sügavalt juurdunud ning paikapandud hierarhia annab hea aluse pettuste läbiviimiseks. «41 protsendil juhtudest osutus juhi piiramatud volitused riskiteguriks, mis viis pettuseni. 40 protsenti KIE pettustest toimus rahvusvahelistes firmades, millest võib järeldada, et kui välisomanikud annavad kohalikele juhtidele liiga vabad käed, siis ei peaks nad olema üllatunud, kui ühel hetkel nende usaldust kuritarvitatakse,» märkis Ahas-Saaron. Uuringu kohaselt on puudujäägid sisekontrollis ülemaailmselt oluline pettustele kaasaaitav faktor (44 protsendil juhtudel).

Nii nagu mujal teevad ka KIE riikide petturid enamasti koostööd teistega, vaid 13 protsenti tegutseb üksinda. Sageli viiakse pettused ellu pereliikmete või armukestega (28 protsenti) või endiste kolleegidega (25 protsent). KIE pettustest 49 protsenti tuli päevavalgele sisemise vihje põhjal ehk sagedamini kui maailmas keskmiselt (35 protsenti).

Kuigi paljud teevad pettusi esmakordselt, leidub pidevalt neid, kes on pidanud eelmisest töökohast lahkuma pettuse või ebasobiva käitumise tõttu. Arusaamatuste vältimiseks on oluline töölevõetavate inimeste taustauuring ning hilisem kontroll kriitilise loomuga ametites. Samuti aitab oluliste äripartnerite ja töötajate suhete jälgimine tuvastada algfaasis võimalikke huvide konflikte.

Analüüsis Global Profiles of the Fraudstervaadeldi 596 KPMG poolt uuritud pettusejuhtu üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles