Eesti Pank alandas majanduskasvu prognoosi ühe protsendini

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Hansson.
Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits

Eesti Pank alandas selle aasta majanduskasvu prognoosi ühele protsendile võrrelduna kahe protsendiga, mida keskpank ennustas juunis.

Keskpanga sõnul on võrreldes juuniprognoosiga muutunud Eesti jaoks välisnõudlus nõrgemaks. Ka järgnevatel aastatel jääb eksportturg juunis oodatule alla. Eesti eksporti on enim mõjutanud Soome käekäik, aga ka Läti, Leedu ja Venemaa arengud.

Keskpanga sõnul ei ole majanduskasvu aeglustumine laiapõhjaline – väljaspool laonduse ja veonduse tegevusala loodud lisandväärtuse kasv kiirenes. Tänavune majanduskasvu aeglustumine on ajutine. Nii sise- kui ka välisnõudluse kasvu toel hakkab majanduskasv kiirenema nii järgmisel kui ka ülejärgmisel aastal. 2014. aasta majanduskasvuks ennustab Eesti Pank 2,6 ning 2015. aastaks 3,9 protsenti.

Alanevas trendis on ka inflatsioon. Tarbijahinnaindeks langeb Eesti Panga hinnangul sel aastal 2,9 protsendini ning 2014. aastal 2,1 protsendini.

Tugev püsib palgakasv, aga sellega peaks keskpanga hinnangul kasvama ka tootlikkuse kasv, vastasel juhul on olukord murelik.

Eesti Pank ennustab järgmise aastal palkade kasvuks 6,6 ja 2015. aastal 7,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles