ELi abi töötutele kahaneb aastatel 2014–2020 eelmise perioodiga võrreldes kolm korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks. Foto: SCANPIX

Vastavalt Euroopa parlamendi täiskogu poolt kolmapäeval heaks kiidetud kokkuleppele jätkub ELi tugi töö kaotanutele ka aastatel 2014–2020 ning abiprogrammi kohaldusala laiendatakse füüsilisest isikust ettevõtjatele ja tähtajalise lepinguga töötajatele. Samas vähenevad Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondi vahendid eelmise perioodiga võrreldes 3,5 miljardilt eurolt 1,05 miljardi euroni.

«Euroopa Komisjoni hinnangul on tööturule reintegratsiooni tase Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist abi saanud isikute puhul 48 protsenti. Parlament võitles selle nimel, et liikmesriikide valitsused jätkaksid fondi tegevust aastatel 2014–2020. Loodan, et hoolimata fondi vahendite vähenemisest 3,5 miljardilt eurolt 1,05 miljardi euroni, on seatud eesmärk siiski teostatav,» ütles raportöör Marian Harkin.

Parlamendi nõudmisel laiendatakse Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondi kohaldusala. See muudatus aitab lisaks fondi peamisele eesmärgile, milleks on globaliseerumise tõttu töö kaotanute toetamine, abistada ka neid, kes on töö kaotanud majanduskriisi tõttu. Fondilt toetuse saamise künniseks on 500 vallandatud töötut.

Abistatavate nimekirja lisatakse ka füüsilisest isikust ettevõtjad ja tähtajalise töölepinguga töötajad.

Fondist kaasrahastatakse vahendeid, mis aitavad töötutel tööturule naasta, kuid sealjuures on oluline, et need ei asendaks riiklikke meetmeid.

Parlamendi nõudmisel võib fondist saadav kaasrahastus ulatuda kuni 60 protsendini sellistel puhkudel nagu näiteks tööotsingute, koolituste ja ettevõtte asutamise toetamine. Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt oleks fondi kaasrahastamine jäänud 50 protsendi tasemele.

Selleks, et programm saaks 2014. aasta 1. jaanuaril käivituda, peab ELi Nõukogu kokkuleppe 16. detsembril heaks kiitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles