ELi liige Malta müüb õhinal passe

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodakondsuse müügi vastased Malta parlamendi ees.
Kodakondsuse müügi vastased Malta parlamendi ees. Foto: SCANPIX

Finantskriisi tagajärgedega madistavad liikmesriigid otsivad vilkalt võimalusi investeeringute ahvatlemiseks. Üks populaarne nipp on pakkuda õitsval järjel ettevõtjatele nt Hiinast ja Venemaalt elamislubasid ja passe – lootes, et nood paigutavad raha oma uue kodumaa asjadesse.

Nimekiri tuleks pikk. Kreeka annab elamisloa välismaalasele, kes ostab seal 250 000 euro väärtuses vara. Kui ELi-väline isik soetab Portugalis 500 000-eurose eluaseme, saab ta soovi korral kuue aasta pärast kodanikuks.

Seltskonnas on isegi Suurbritannia, kuid rangete tingimustega, kirjutab Financial Times: kui välismaalane investeerib täna Briti firmasse 1 miljon naela, võib ta viis aastat hiljem esitada alalise elukoha avalduse. Kuid kõigil neil viiel aastal tuleb tal vähemalt kuus kuud Suurbritannias elada.

Üks ELi liikmesriik – Malta – on aga asunud passiturul hindu lausa sepavasaraga alla lööma.

Malta teatab: Malta passi saab igamees, kes selle eest 650 000 eurot välja käib. Taotlejate suhtes viiakse läbi kontroll, kas nad äkki terroristid või rahapesijad pole. Kui selgub, et pole, siis on test tehtud ning pass pihus.

Nagu näib, ei eeldata passiostjailt mitte mingisugust varasemat seost, kogemust ega kokkupuudet Maltaga.

Malta sammud peaksid euroliidu liikmed ärevaks ajama, leiab Financial Times – Hiina või Venemaa kodanik, kes endale Malta passi soetab, omandab automaatselt õiguse elada mistahes 28-liikmelise bloki punktis.

Malta pole erand, jätkab FT. Ungari on lubanud passi kõigile, kelle sugupuus leidub mõni Ungari kodanik. Nüüd jagabki valitsus praegu passe kümnetele tuhandetele Ukraina, Serbia ja Türgi kodanikele – mõnede hinnangul selleks, et valimistel (tuleval aastal) vahvasti läheks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles