USA kongressi läbirääkijad saavutasid eelarvekokkuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA kongressi läbirääkijad saavutasid teisipäeval eelarvekokkuleppe, mis rahvasaadikutelt heakskiidu saanuna aitab seekord vältida valitsuse tööseisaku kordumist.

Üksmeel 2014-2015 eelarve osas saavutati pärast nädalatepikkust tööd suletud uste taga USA senati demokraatide esindaja Patty Murray ja esindajatekoja vabariiklase Paul Ryani juhtimisel.

USA president Barack Obama väljendas uudise üle heameelt nimetades seda «tubliks esimeseks sammuks».

«Kuna tegemist on esimese eelarvega mitme aasta jooksul, mille osas mõlema partei liidrid on jõudnud kokkuleppele, siis võib loota, et ameeriklastel jääb järgmise kahe aasta jooksul ära vajadus kannatada valitsusseisakuga kaasnevaid ebameeldivusi,» märkis Obama.

Presidendi hinnangul on tegemist eelarvega, millele on lähenetud tasakaalukalt läbi kompromisside. Obama andis ühtlasi mõista, et see ei sisalda kaugeltki kõike, mida ta ise oleks soovinud.

President on korduvalt kutsunud kongressi vabariiklasi ja demokraate föderaalvalitsuse uut eelarvet heaks kiitma, soovitades teha lõpu "toodetud kriisidele ja ise endale löödud haavadele».

USA kongress lõpetas oktoobri keskel föderaalasutuste 16-päevase tööseisaku ja andis loa kergitada valitsuse võlalage. Kongressi heakskiidu saanud seadus võimaldas jätkata valitsusel tööd ajutise eelarvega kuni 15. jaanuarini ja tõsta võlalage 7. veebruarini. Kui 15. jaanuariks uut kokkulepet ei saavutata, jõustuvad automaatselt uued kärpemeetmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles