Riik loodab enampakkumisel kolmanda 800 MHz sagedusloa hinna kolmekordistumisele

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee.

Riigikogu arvestab järgmise aasta riigieelarves kolmanda 800 MHz sagedusloa oksjonilt laekuma viis miljonit eurot, mis tähendab, et Starmani ja Tele2 vahelisel enampakkumisel peaks lõpphind  võrreldes 1,567 miljoni euro suuruse alghinnaga olema kolm korda suurem.

Aprillis kuulutas tehnilise järelevalve amet välja avaliku konkursi kolmele sagedusloale sagedusalas 790–862 MHz.

Nende vastu tundsid huvi neli Eestis tegutsevat telekommunikatsiooniettevõtet: uue sagedusalaga oma 4G leviala suurendada soovinud AS EMT, Tele2 Eesti AS ja Elisa Eesti AS (kes võistlesid nn iluduskonkursil esimese loa pärast, avaldades samas valmisolekut kaotuse korral osaleda ka teise ja kolmanda sagedusloa enampakkumisel) ning AS Starman (kes oli huvitatud ainult kolmanda sagedusloa enampakkumisest, et tugevdada oma ZUUM-digitelevisiooni levi).

Esimese sagedusloa esimeselt konkursilt sai endale mai lõpus AS EMT, makstes selle eest riigile miljon eurot. Teise ja kolmanda sagedusloa enampakkumise alghinnaks määrati 1,567 miljonit eurot. Teine luba läks enampakkumise võitjale Elisale maksma 5,2 miljonit eurot. Kokkuvõttes laekus riigile kolme loa eest loodetud nelja miljoni euro asemel juba esimese kahe loaga üle kuue miljoni euro.

Praegu käib kolmanda sagedusloa enampakkumine, millel kandideerivad nelikust seni 800 MHz sagedusloata Tele2 ja Starman. Riik loodab, et nad tõstavad omavahel võisteldes hinna 1,567 miljonilt eurol­t rohkem kui kolmekordseks, sest järgmise aasta riigieelarve arves­tab viie miljoni euroga.

«Viis miljonit eurot on hinnang, mis tugineb eelmise konkursi tulemusele, kus hind kerkis 5,2 miljoni euroni,» selgitas majandusministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Martin Miido.

See viis miljonit on osa rahast, millega rahandusministeerium loodab lappida eelarvekavas 24 miljoni euro suurust auku, mis tekkis pärast seda, kui firmaautode maksustamise eelnõu ei leidnud riigikogu toetust.

Kas Tele2 ja Starman on valmis loa eest viis miljonit eurot välja käima? Tele2 Eesti, kes on juba korra viie miljoni euro juures võistlusest taandunud, andis teada, et «Tele2 on soodusoperaator, kelle eesmärk on luba võimalikult odavalt kätte saada».

Ka Starmani juht Peeter Kern jäi kidakeelseks: «Õppides Neinar Seli kogemusest oksjonitel, ei soovi me oma pakkumise ülemist piiri ajakirjanduses avaldada.»

Oksjoni tulemused avalikustatakse järgmise aasta alguses.

Juhul kui loa lõpphind enampakkumisel jääb alla majandusministeeriumi prognoositud 5 miljonit eurole, täpsustatakse rahandusministeeriumi kommunikatsioonispetsialisti Rainer Lauritsi  sõnul prognoose ning tehakse vajadusel järgmise aasta riigieelarves korrektiivid.

«Tegu on tavalise maksulaekumiste prognoosiga nagu seda tehakse ka näiteks sotsiaal- või tulumaksu puhul,»  selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles