Digiallkirju saab anda rahvusvahelistele standarditele vastavas vormingus BDOC

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja lugeja.
ID-kaart ja lugeja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uuenenud ID-tarkvaraga saab lisaks traditsioonilisele DDOC-vormingule anda allkirju ka BDOC-vormingus. Tarkvara on võimalik .bdoc failide allkirjastamiseks kasutada ka Soome ID-kaardiga. Eile andsid Eesti ja Soome peaministrid BDOC-vormingus allkirja kahe riigi IKT-koostöömemorandumile, teatas riigi infosüsteemi amet.

BDOC on vorming, mis põhineb uue põlvkonna krüptoalgoritmidel ja võimaldab rahvusvahelist digiallkirjastamist. Uues vormingus allkirjastatud failid on väiksemad, sest tegu on kokkupakitud formaadiga. BDOCi on parem edastada ka e-kirja teel, sest e-posti rakendused tunnevad formaadi hõlpsamini ära.

Järgmise paari aasta jooksul on plaan Eestis järk-järgult .bdocile täielikult üle minna. See tähendab, et .ddoc failid jäävad endiselt loetavateks, aga allkirju antakse edaspidi ainult BDOC-vormingus. RIA soovitab kasutajatel uut allkirjaformaati katsetada ning asutustel ja ettevõtetel oma infosüsteemides 2014. aasta jooksul järk-järgult .bdoc allkirjadele üle minna. Et üleminek oleks sujuv, on täna avalikustatud baastarkvaras endiselt vaikimisi eelistatud DDOC-vormingus allkirjad. Soome partneritega ühise dokumendi allkirjastamiseks tuleb allkirjavorminguks valida kindlasti BDOC.

Operatsioonisüsteemi Mac OS X kasutajate jaoks on uuenenud ID-tarkvara kättesaadav järgmisest nädalast, sest muutub tarkvara alla laadimise koht. DigiDoc3 klient ja ID-kaardi haldusvahend on edaspidi saadaval Apple'i rakenduste laos App Store. Enne lao külastamist tuleb Mac OS X kasutajatel ID-kaardi haldusvahendis uuendusi kontrollida ning pakutud rakenduse abil eemaldada arvutist eelmine ID-tarkvara (versiooninumbriga 3.7.2 või vanem). App Store'ist saab seejärel laadida alla DigiDoc3 ja uue ID-kaardi haldusvahendi.

Windowsi kasutajatele on tarkvara endiselt uuendatav veebilehel https://installer.id.ee või ID-kaardi haldusvahendi kaudu (nupust seaded > kontrolli uuendusi).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles