Valitsus suunab iirlasi piiri taha

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlased laste ja õhupallidega.
Iirlased laste ja õhupallidega. Foto: SCANPIX

Töötu elektrikuna pole Alan Douglase elu pärast Iiri ehitustööstuse kokkukukkumist just kerge olnud. Sotsiaalametnike kiri, mis soovitab talle tööotsa Coventry linnas Suurbritannias, oli siiski löök allapoole vööd. 

«Tuli tunne, nagu lükataks mind omaenda maalt minema,» ütles Financial Timesile 26-aastane Douglas, kes elab Dublini lähistel Brays.

Douglas on üks 6000 noorepoolsest iirlasest, kellele on laekunud kirjad soovitustega välismaal tööd otsida.

Ühele tööotsijale kirjeldati üksikasjalikult bussijuhitöö võlusid Maltal. Palka saaks küll vaid 250 eurot nädalas, kuid see-eest võiks viibida «Vahemere kliimas».

Noorterühmitused ja opositsioonierakonnad süüdistavad nüüd valitsust riiklikult sponsoreeritud migratsioonis ja rahva laialipillutamises (nn The Scattering).

Sellised süüdistused kipuvad rikkuma muidu pidulikku meeleolu: sel pühapäeval – pärast kolme karmi kasinusaastat – saab Iirimaast esimene riik euroalas, mis rahvusvahelisest päästepaketist välja pääseb. 

Iirimaal on ilma tööta iga neljas alla 25 aasta vanune kodanik, väljaränne on aga võtnud rekordilised mõõtmed. Mullu lahkus Iirimaalt 75 800 inimest vanuses 15-44.

Lahkumiste lainel on kogetav mõju. Tänase seisuga töötavad välismaal juba ligi pooled Iiri arstid, mistõttu võimud on sunnitud värbama «augutäiteks» tohtreid teistest maadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles