Leht: Eesti ainus ohtlike jäätmete ladestamiskeskus on juba aasta suletud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vett Vaivara jäätmekäitluskeskuse reoveetiigis pole puhastatud juba pikemat aega.
Vett Vaivara jäätmekäitluskeskuse reoveetiigis pole puhastatud juba pikemat aega. Foto: Keskkonnaministeerium

Keskkonnaministeeriumis valitseva korralageduse tõttu on juba aasta olnud suletud Eesti ainus ohtlike jäätmete ladestamiskeskus Vaivaras. Samal ajal kui ministeeriumi juhtkond otsib, keda teha süüdlaseks, peavad Ida-Viru ettevõtjad kandma täiendavaid kulutusi, sest jäätmed tuleb ladestamiseks viia Eestist välja või oodata, kuni keskus uuesti tööle hakkab.

Keskkonnaministeeriumi sise¬auditi osakonna juhataja Urmas Hallika näitab asutusesisese kasutamise piiranguga siseauditit, mis tehti Vaivara OJKK (ohtlike jäätmete käitluskeskus) ümber toimunud korralageduse pärast, kirjutab Äripäev.

«Auditi ajendiks olid proovid, mis näitasid väljaspool keskuse territooriumi arseenireostust. Selgus, et nõrevee puhastid, mis peaksid ammu valmis olema ja ka vastu võetud, pole kunagi töötanud,» rääkis Hallika.

Ministeeriumis ei teadnud tema kinnitusel keegi, et puhastid ei tööta. «Meie saime sellest teada alles selle aasta talvel,» ütles Hallika.

Siseauditi ettepanekuga karistati praegust keskkonnaagentuuri haldusosakonna juhatajat Tiit Tamme hoiatusega, sest ta ei saanud hakkama viimase ehitushanke korraldamisega ega olevat Hallika sõnul sellest kedagi ka teavitanud.

Keskkonnaministeeriumi endine kantsler Rita Annus ja keskuse eelmine rentnik Ecopro juhataja Neeme Reinap aga kinnitavad, et kõik teadsid aastaid, et puhasti viimane etapp on ehitamata.

Ministeeriumi ja ettevõtte advokaadid püüavad kompromissi saavutada kohtusse esitatud vaides.

Keskkonnaagentuuri kinnitusel hakkab Vaivara ohtlike jäätmete käitluskeskus tööle niipea, kui leitakse uus rentnik ja ollakse veendunud, et keskuse tegevus ei põhjusta keskkonnale ohtu.

Uue rentniku konkurss on praegu ettevalmistamisel, parimal juhul võiks keskus väravad lahti teha kevadel.

Loe pikemalt Äripäevast.

Keskkonnaagentuuri pressiesindaja Kadri Kauksi teatas E24-le, et probleemid Vaivara OJKK-ga seoses ei peegelda olukorda ministeeriumis, vaid aastate taha ulatuvat valearvestust Vaivara OJKK rajamisel, mida juhtis toonane Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskus, jättes keskuse käivitamisel (aastal 1999) sinna puhastusseadmed planeerimata.

«Tänaseks teravalt esile tõstatunud probleemide alguseks võib lugeda aja, mil Vaivara OJKK loodi. Nimelt oli puudulik juba ohtlike jäätmete käitluskeskuse loomiseks koostatud lähteülesanne, samuti puudus asjatundlikkus keskusesse rajatud puhasti vajaduste ja omaduste hindamises,» kirjeldas Kauksi.

Keskkonnateabe Kesksuse haldusosakonna juhataja teavitas tekkinud probleemidest Kauksi sõnul ministeeriumi, kuid arengukava kehtestamiseni ei jõutud ning seega ei saanud sellele järgneda ka konkreetseid samme.

«Vaivara OJKK ajutine kinniolek ei tähenda seda, et ohtlikud jäätmed oleks järelevalveta ning võimaldaksid tekitada keskkonnakahjusid. Tänaseks päevaks on ohtlike jäätmete kogumis- ja käitlusvõrgustik piisavalt suur, et tagada ohtlike jäätmete vastuvõtmine ja käitlemine,» ütles Kauksi.

Keskkonnaagentuur teeb Kauksi sõnul jõupingutusi Vaivara OJKK uuesti töölerakendamiseks, et elimineerida seeläbi igasugune keskkonnareostuse oht. Eelmainitud jõupingutused tähendavad ühtlasi ka töökorralduslikke muudatusi Keskkonnaagentuuris, et oleks tagatud järjepidavus ja asjatundlikkus Vaivara OJKK-ga seotud tegevustes.

«Keskuse uuesti töölerakendamiseks teeme koostööd Keskkonnaameti ning Keskkonnaministeeriumiga. Lisaks on ettevalmistatud konkurss uue rentniku leidmiseks.» kirjeldas Kauksi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles