Uuring: palgatõusu ootavad eelkõige kõrgepalgalised ja juhid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lähikuudel on oodata põhipalkade korrigeerimist pooltes Palgainfo Agentuuri ja partnerite palgauuringus osalenud organisatsioonides.

Keskmise põhipalga kasv jääb 5-10 protsendi juurde, kuid see ei pruugi puuduta kõiki töötajaid ja on ametialade lõikes erinev. Organisatsioonide osatähtsus, kus aasta jooksul on töötasusid korrigeeritud, on uuringust uuringusse järjest kasvanud.

«Selgelt on tunda, et muutused on toimumas nii põhipalkades kui lisatasuskeemides. Tööjõudu napib ja see sunnib tööandjaid tasustamise põhimõtteid ja kulusid üle vaatama, kuna just põhipalga tase ja lisatasude teenimise võimalused on peamised töökoha vahetamise ajendid,» ütles Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Töövõtjatest loodab palgatõusu 27 protsenti uuringus osalejatest, veerand vastanutest ei osanud töötasu muutust ennustada ja ligi pooled (45 prütsenti) töötasu muutust ei usu. Eelkõige ootavad palgatõusu kõrgemapalgalised ja juhtivatel kohtadel töötavad inimesed.

Tööandjate hinnangul on palgatõusu oluliseks põhjuseks saanud tööviljakuse kasv, seda ettevõtte majandustulemuste ja palgaturu surve kõrval. Töövõtjate arvates peaks nende töötasu tõusma personaalse tööalase arengu tõttu.

Palgainfo Agentuur viis tööandjate ja töövõtjate palgauuringu läbi novembris 2013. Koostöös CV Keskusega läbi viidud töövõtjate uuringus osales 12 877 inimest, tööandjate küsitluses 336 organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles