Eksport vähenes mullusega võrreldes viiendat kuud järjest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu oktoobris vähenes võrreldes eelmise aasta oktoobriga kaupade eksport jooksevhindades 1 protsenti ja import 6 protsenti, teatas Statistikaamet.

Enim mõjutasid ekspordi langust põllumajanduskaubad, mille väljavedu vähenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 17 protsenti.
Oktoobris eksporditi Eestist kaupu 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Eesti koguimport oli küll selle aasta kõrgeim, samas ei ulatunud see 2012. aasta oktoobri tasemele. Kaubavahetuse puudujääk oli 142 miljonit eurot (2012. aasta oktoobris oli see 210 miljonit eurot).

Eestist eksporditi enim elektriseadmeid (19% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%) ning puitu ja puittooteid (9%). Ekspordi vähenemine eelmise aasta oktoobriga võrreldes oli peamiselt seotud põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu (langus vastavalt 17% ja 9%). Samal ajal suurenes oluliselt puidu ja puittoodete ning transpordivahendite väljavedu (kasv vastavalt 18% ja 30%).

Oktoobris imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid (16% Eesti koguimpordist), transpordivahendeid (12%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%). Suurim langus oli elektriseadmete sisseveos (36%). Samas suurenes transpordivahendite (sh sõidukid ja raudteeveerem) sissevedu 21% ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (sh mitmesugused toiduvalmistised ja loomasöödad) import 11%.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (16% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Venemaa (13%). Koguekspordi väikest vähenemist võrreldes 2012. aasta oktoobriga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Leetu ja Saksamaale (langus vastavalt 8% ja 7%). Eksport Leetu vähenes peamiselt kütuste, Saksamaale aga rapsiseemnete väljaveo vähenemise tõttu. Samal ajal suurenes jõudsalt eksport Venemaale ja Belgiasse (vastavalt 17% ja 90%). Ekspordi kasvu Venemaale toetas re-eksporditud toodete (sh mehhaanilised seadmed) väljaveo suurenemine. Eksport Belgiasse suurenes põlevkivikütteõli väjaveo suurenemise tõttu.

Kõige rohkem imporditi oktoobris kaupu Soomest (16% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%) ja Lätist ja (10%). Enim mõjutas impordi kuueprotsendilist langust eelmise aasta oktoobriga võrreldes sisseveo vähenemine Rootsist ja Hiinast (langus vastavalt 23% ja 30%). Sissevedu nendest riikidest vähenes eelkõige elektriseadmete sisseveo vähenemise tõttu. Samal ajal kaupade import Poolast suurenes 45%, peamiselt raudteeveeremi sisseveo suurenemise tõttu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles