Riik hakkab investeerima alustavatesse ettevõtetesse

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredexi juht Andrus Treier.
Kredexi juht Andrus Treier. Foto: Martin Ilustrumm, Reporter.ee

Üha selgemaks saab riigi kava siseneda Kredexi kaudu uuest aastast riskikapitali turule ja investeerida alustavatesse ettevõtetesse 60 miljonit eurot.

Riigil on kavas luua fondifond mahuga 60 miljonit eurot ja suunata see raha allfondidesse, millele riik valib fondijuhid. Kõikidele allfondidele panevad lisaks riigile raha juurde erainvestorid, praeguse plaani järgi 10–40 protsenti iga fondi mahust, keskmiselt kuni 30 protsenti kõikide allfondide kogumahust.

Riigi rahale lisaks peaksid erainvestorid lisama seega umbes 20 miljonit eurot, mis tähendab, et kokku suunatakse alustavatesse firmadesse 80 miljonit eurot ning allfondide maht jääks vahemikku 15–30 miljonit eurot. Suurusjärgud võivad kõikuda sõltuvalt sellest, kui palju suudetakse erainvestoreid kaasata. Väiksemad ei saa allfondide mahud Kredexi juhi Andrus Treieri sõnul olla, sest siis need ei hakka tööle ega saa teha ettevõtetesse investeeringuid, mis tekitaksid tootlust.

Riigi enda eesmärk on panna fondidesse võimalikult vähe raha, aga siiski täpselt nii palju, et erainvestorid kaasa tuleksid. Kuna riskikapitaliturg ei ole Eestis eriti arenenud, peab riik esimeses etapis erainvestorite julgustamiseks tõenäoliselt panustama rohkem, aga asja mõte on siiski selles, et aja jooksul riigi roll järjest väheneb.

Alustavatesse ettevõtetesse investeerides on risk väga suur, sest ei ole võimalik ennustada, kes põrub ja kes mitte. Idee võib tegevust alustaval ettevõttel olla küll suurepärane, aga võimalus ebaõnnestuda on väga suur. Kümnest varase faasi ettevõttest ebaõnnestub Treieri sõnul keskmiselt viis, kolm elab enam-vähem hästi ning kaks kasvatavad oma väärtust mitu korda ja maksavad kinni ülejäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles