Maksu- ja tolliamet koondas 245 töötajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuameti juht Marek Helm.
Maksuameti juht Marek Helm. Foto: Liis Treimann

Maksuamet on viimase pooleteise aasta jooksul koondanud 245 töötajat. Koondamiste eesmärk oli peadirektor Marek Helmi sõnul peatada personalivoolavus ja muuta palgad tööturul konkurentsivõimeliseks.

«Laiemalt soovisime töötajaid motiveerida, et edukalt uus strateegia ellu viia. Kui 2012. aasta kevadel oli meil töötajaid ligi 1800, siis nüüd on 1550,» kirjeldas Helm.

Helmi sõnul on oluline rõhutada, et tegemist ei olnud lihtsalt koondamistega, vaid kogu ameti töökorralduse muutmisega, millega tehti algust juba eelmise aasta kevadel. Uus struktuur jõustus 2012. aasta lõpust.

«Peamine muudatus puudutas ameti juhtimist, mis viidi ühetasandiliseks. Lihtsustatult öeldes vähendasime enim inimeste arvu, kes tegelesid juhtimise ja koordineerimisega ning viisime juhtimise n-ö allapoole. Näiteks ühes valdkonnas vähenes keskuses töötavate inimeste hulk tervelt 40 protsenti,» selgitas Helm.

Teine suurem muudatus puudutas Helmi sõnul ühetaoliste tegevuste koondamist kompetentsikeskustesse üle Eesti, mis võimaldas väiksema inimeste arvuga anda paremat tulemust.

«Iga konkreetse piirkonna töötajad vastutavad omakorda kogu selle valdkonna üle-eestilise töökorralduse eest. Näiteks asuvad aruandlusdistsipliini eest vastutavad töötajad Tartus, piiritolli eest vastutavad töötajad Narvas, samas kui füüsilise isiku tuludeklaratsioonidega seonduvat tööd juhitakse Pärnust. Kliendile pakume aga teenuseid endiselt kõigis regioonides, sest seadus näeb ette, et maksumaksja peab saama teenindatud tema jaoks lähimas teenindusbüroos,» rääkis Helm.

Muudatuste tulemusel vähenes ameti koosseis 14 protsendi ehk 245 inimese võrra. «Lisaks töö tõhustamisele võimaldas see omakorda kasutada kokkuhoitud personaliraha töötajate paremaks motiveerimiseks – meil oli valdkondi, kus personali voolavus oli 20 protsenti,» ütles Helm. Nüüd on Helmi sõnul maksu- ja tolliameti töötajate keskmine palk selle tulemusena kahe aasta jooksul tõusnud 20 protsenti – osadel vähem, osadel ka rohkem. Sealjuures ei kasvanud 2012. aastal ameti eelarve üldse ja sel aastal kasvas 4,3 protsenti.

Helm kinnitas, et iga osakonnajuhataja otsustas ise, kust ja kui palju saab koondada. Iga osakonna juht võttis koosseisu vähendamisega ka vastutuse, et töö peab olema senisest paremini tehtud ja inimesed senisest paremini motiveeritud.

Lisaks vahetati sel aastal välja ka üks osakonnajuhataja ja tema asetäitja. «Kuigi tegemist oli väga tugevate spetsialistidega, ei kandnud nad välja uut suurenenud juhtimisvastutusega rolli. Juhataja viisime struktuuris astme võrra allapoole tasandile, senine asetäitja läks tööle teise osakonda. Uus juhataja tuli samuti organisatsioonist seest,» selgitas Helm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles